7 barnböcker med miljötema

Det finns få bättre gåvor än böcker om hållbarhet. Det passar alla åldrar, från nära nyfödd nyfiken till gammal och klok. Här är några miljöböcker som passar för barn i åldrarna 3-6 år.
Dela artikeln

Naturen

Emma Adbåge är favorit i många familjer med sina roliga teckningar och charmiga språk. I bilderboken Naturen driver hon med vår ambivalenta känsla för naturen, som vi ibland dyrkar och ibland tycker är jobbig. Ger lika mycket tankar ( och pikar) till de vuxna som de små.

Greta och jättarna

Trots titeln så har inte boken Greta och jättarna speciellt mycket att göra med Greta Thunberg. Den är "inspirerad av Greta Thunbergs kamp för klimatet", står det på framsidan. Men om man bortser från det så är det en gullig bok om jättar som förstör naturen där människor och djur bor. Till slut protesterar Great med en skylt som det står Stopp på och efter ett tag följer fler i hennes spår. En superfint illustrerad bok av Zoe Tucker och Zoe Persico som är lagom skräckfylld för små barn.

Droppen dripp på äventyr

Den här boken av av Camilla Dahlsson & Jenny Lindqvist älskas av undertecknads 5-åring. Det handlar om två vattendroppar och deras resa genom regn, toaletter, människokroppen, avloppssystemet och sjöar. De fina illustrationerna på de gulliga dropparna lyfter boken. Kanske manar den inte så mycket till hållbarhet, men den visar på hur kretslopp fungerar på ett bra sätt.

Rädda bina! sa Nisse till Newton

Detta är en bok som innehåller både en berättelse och fakta. Den lär pedagogiskt ut vitsen med bin och vad man kan göra för att hjälpa dem på traven. Det finns också med instruktioner till bland annat hur man bygger insektshotell och vilka växter insekter gillar. Författare: Jessica Lindholm.

Annalisa och skräpmonstret

En bok om att vända miljöoron till handlingskraft. Annalisa och skräpmonstret handlar om ett barn som oroar sig över allt skräp hon sett i skogen. Boken är skriven av Angeli Sjöström Hederberg med förord av Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand. Skräp är ofta en bra och lagomt komplicerad ingång för barn till miljöfrågan.

Svarta klippans hemlighet

Svarta klippans hemlighet är en fin bok av Joe Todd-Stanton om havet och levande havsmiljöer och samtidigt en fin bok om ett barn som inte får tillräckligt med uppmärksamhet av sina föräldrar. Den har också varit en stor favorit hos mina barn.

Små människor, stora drömmar: Greta Thunberg

Ytterligare en bok som bygger på Greta Thunberg, men här mer av en faktabok. Det är första gången i bokserien som de valt att lyfta en nu levande person. Maria Isabel Sanchez Vegaras bok passar barn som är i övre spannet av ålderskategorin, det vill säga uppemot 6 årsåldern.