Marie Butler blir glad av mathälsa

Marie Butler driver restaurangen Happy M Kitchen i Göteborg, där det går att luncha nyttigt, gå kurser eller köpa med sig allt från smoothies till heldagarspaket med mat. Nu är hon aktuell med kokboken Happy Me, som berättar hennes historia.
Dela artikeln

I en tid när hälsomedvetenheten är så stor, är det ändå svårt att hitta restauranger som serverar hälsosam mat. Marie Butler har arbetat med hälsosam, mestadels växtbaserad kost under många år och tror att det finns två anledningar till varför.

– Kunskap om att laga hälsosam mat lärs inte ut i restaurang- och kockskolorna, så visdomen finns inte hos de professionella restaurangägarna och kockarna. Oftast vill restauranger fortfarande ge en speciell, festlig matupplevelse till sina kunder, men det blir problem eftersom vi äter mer och mer ute, och inte bara när vi firar något speciellt. Självklart ska maten smaka toppen, men ska man laga hälsosam och supergod mat så måste man lära sig ett annat sätt att laga mat på, säger hon.

"Sex stora företag äger och producerar 80 procent av vår mat"

Den andra anledningen, menar Marie, är att de flesta människorna inte förstår hur stor matindustrin blivit.

– Det är sex stora företag som äger och producerar 80 procent av vår mat. Vi äter allt mindre ”riktig” mat, och mer och mer ”matprodukter” som ska kunna hålla hur länge som helst och lagas i fabriker. Jag kallar det för "cheap shit tjafs" i kokboken. Det finns nästan ingen näring alls kvar och bara massa extra tillsatser som är helt onödiga. Vi får börja med att bota okunskapen om mat.

Det så svårt att äta hälsosamt och miljöbra, trots att de flesta av oss vet hur vi vi och bör äta.

– Det råder en förvirring kring vad som är hälsosamt. Många tror att det blir dyrare att äta nyttigt, men det behöver det inte bli. Men man måste ta tiden att handla på rätt ställen (reko-ringar och medvetna mataffärer) och handla mat som är i säsong.

Marie säger att vi har fått för för oss att mat får inte kosta och ta tid men menar att vi måste glömma det om vi vill äta mat som bygger hälsa och är miljövänlig.

– Vi är så väldigt stressade idag och många gånger orkar vi inte byta vanor och sätta oss in i hur vi skulle vilja äta och handla, utan vi fortsätter med gamla vanor som går på rutin.

Det var därför hon skrev boken Happy Me. För att inspirera och stötta en förändring till bättre, hållbara matvanor för både människan och planeten. Hållbarhet och hälsosam mat är ofta samma sak, men det finns områden där man måste ge avkall på det ena. Marie berättar att det kan handla om att välja mellan ekologiskt från Spanien eller närodlat icke ekologiskt från Sverige. För henne är ekologisk alltid att föredra men det bästa är att äta i säsong så man ofta kan få både närodlat och ekologiskt.

Många vill börja leva lite hälsosammare efter jul och nyår, och Maries viktigaste tips för att få det att funka på sikt är börja med en treveckors hälsosam ”restart” (upplägg finns med i boken).

"Ett tips är att göra det med någon annan så ni kan dela på matlagningen och sporra varandra"

– Då gör man stora förändringar i sina matvanor och matlagningen och får ett bra resultat på många plan. Ett tips är att göra det med någon annan så ni kan dela på matlagningen och sporra varandra.

Men om det är svårt att få till det så tipsar Marie om att ändra endast några av de dagliga matvanorna, till exempel att ta bort allt socker, mat med tillsatser i, gluten och mjölkprotein i tre veckor. Samtidigt kan man lägga till 1-2 nya recept i veckan.

– När man lär sig något nytt och gör det flera gånger så blir det till en vana och smaklökarna vänjer sig att tycka om ny mat.

Maries bästa sätt att få in mer grönt i vardagen är att köpa en ånginsats och få som vana att alltid ta med ångade grönsaker till maten, såsom broccoli, grönkål, sparris, blomkål eller haricot verts.

– Försök att laga en till två helt växtbaserade rätter i veckan och om du är ute och äter lunch välj den växtbaserade rätten om det finns på menyn.

– Maten vi äter är enormt viktigt för att vi ska må bra både fysiskt och psykiskt och det är inte hållbart för jorden hur vi äter nu. Men det är samtidigt viktigt att vi njuter av god mat, vänskap och har kul, poängterar Marie.