Nya framtidskoncept i Kvarterets konsumtion 2030

Att leva en stor del av sitt vardagsliv i det lokala kvarteret innebär inte bara att hälsa på grannarna och låna extrastolar då och då utan även om att cirkulera varor och tjänster samt att få goda idéer i rullning. Kvarteret, såväl som lokala gallerior, idrottsklubar och boenden kan i bästa fall fungera som ekosystem där alla aktörer har sin unika funktion. Nu släpper vi skriften Kvarterets Konsumtion 2030 som Camino gjort ihop med andra experter och Science Park Borås.
Dela artikeln

Under ett helt år har Camino deltagit i ett forskningsprojekt med namnet Kvarterets konsumtion 2030. Där har vi ihop med forskare, experter, entreprenörer, boende, unga vuxna och lokala företag tittat på hur en mer cirkulär konsumtion kan skapas på mindre orter och kvarter - de områden där vi lever våra vardagsliv. Under hela denna tiden har våra lokala kvarter blivit allt viktigare, på grund av coronapandemin som präglade 2020.

"Det är viktigt att andra aktörer är med och vattnar de goda frön som dyker upp"

I projektet har vi bland annat tittat på vad som skapar en hållbarhetsanda på en ort. Eldsjälar är viktiga, men det är också viktigt att andra aktörer är med och stöttar de goda idéer som dyker upp, som handlar av de som har cirkulära affärsmodeller och sprider ordet. Det behövs lokala näringslivsaktörer som stödshoppar, sponsrar och lyfter fram, lokala politiker och tjänstepersoner som kan skapa möjligheter och underlätta, göra satsningar och främja lokala initiativ.

Ett framtidskoncept som presenteras i skriften är den cirkulära affärssymbiosen, där en central galleria har gjorts om till en blandning av traditionellt linjära affärserbjudanden och cirkulära. Skrädderi, swap-land, upcyclings-service, uthyrning m.m. fungerar genom att affärerna samarbetar och använder varandras resurser.

Ett annat koncept är "aktivitetsnära tillgång". Det handlar om att utrustning ska finnas tillgänglig när den behövs och där den behövs. Uthyrning av fritidsartiklar för sjöliv finns på stranden och ett all-inclusive-koncept med hyra av fotbollskläder ingår i när du börjar i fotbollsklubben. Detta gör att prylar används mer effektivt och förenklar också för människor.

För att summera årets arbete har vi gjort en skrift som berättar om våra fyra framtidskoncept, den finns att läsa här: Kvarterets konsumtion 2030.

Det finns något magiskt med det lokala kvarteret, när det är trivsamt och fungerar bra, när det börjar fungera mer som ett ekosystem och mindre som ett köpcentrum. Där kan varor och tjänster cirkuleras och idéer gro. Kanske står vi mitt i kvarterets revansch och att den trendigaste måstefesten sommaren 2021 kommer att vara gatufesten.