Misosoppa

När Marie Butler har hälsoveckor i Skottland brukar hon säga att om det bara är en ny vana som deltagarna ska ta med sig hem från kursen så är det att börja dricka opastöriserad misosoppa med alger varje dag. Hon menar att det är ett av de enklaste och effektivaste sätten att bli mer hälsosam. Den bygger upp vår bakterieflora, ger mycket näring, gör oss mer basiska, bidrar till bättre fokus och hjälper oss att stärka immunförsvaret.
Dela artikeln

4 KOPPAR
1 lök, skivad i halvmånar
1 medium morot, skivad i halvmånar
1 selleristjälk, finskivad (valfritt)
10 cm strimlad wakame, blötlagd och finhackad
1 liter vatten
en nypa salt
4 tsk brunris-misopasta
Persilja eller vårlök, finhackad

Häll i lite av vattnet och lök i en kastrull och koka några minuter. Tillsätt morot och fortsätt att koka i ett par minuter till. Ha i wakame, selleri och häll i resten av vattnet. Koka i cirka fem minuter.
Ta sedan cirka 2 dl av vätskan och häll i en kopp. Häll i misopastan i koppen och blanda runt tills det löst upp sig. Ta bort kastrullen från plattan och häll i vätskan från koppen i kastrullen. Servera med persilja eller vårlök. OBS! Misopasta får inte kok, för då försvinner enzymerna som hjälper bakteriefloran.