Växtbaserad pasta Alfredo

Marie Butler tog fram den här rätten för att hon ville ha en krämig pastarätt, och på grund av att hon inte tål grädde så använde hon sig av cashewnötter för att få till krämigheten. Det blev en succé. "Samtidigt upptäckte jag att den blev proteinrik. Framförallt om du använder bönpasta till, men den är minst lika god med en annan pastasort. Det går även att använda såsen som spread på bovetekex eller liknande".
Dela artikeln

4 PORTIONER
400 g pasta
2 1/2 del cashewnötter (blötlägg över natten eller i 6 timmar. Bråttom: 20 min i varmt vatten)
3 dl mandel- eller ärtmjölk (eventuellt lite mer)
2-3 vitlöksklyftor, hackade
1 liten gul lök, hackad
1 msk arrowrot
3 msk citronjuice, pressad
1/2 - 1 tsk havssalt
Svartpeppar malen, efter smak
1 kruka bladpersilja, hackad
12 cocktailtomater, hackade (valfritt)

Blötlägg cashewnötterna. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Lägg cashewnötter, mandelmjölk, vitlök, arrowrot, citron, salt och peppar i en mixer och mixa tills det blir en krämig sås. Häll såsen i en stekpanna och värm upp. Tillsätt mer mandemjölk om det behövs. Smaka av med salt, peppar och citron. Lägg i persilja och rör om. Blanda ner pastan i såsen.
Lägg upp på en tallrik och toppa med cocktailtomater.

Tips! Stek champinjoner med olja, salt och svartpeppar och lägg i såsen på slutet.