10 saker barn kan lära oss om att leva hållbart

Det pratas ofta om att det är svårt att leva hållbart när man har barn, men på flera områden är det tvärtom enklare. Här är några av Johanna Ståls bästa tips för vad vi kan lära oss av barnen om att leva hållbart.
Dela artikeln

1. Små barn = små materiella förväntningar

Avvakta med att köpa saker till dina barn tills du ser ett reellt behov. Med blicken i backspegeln skulle jag inte ha köpt varken gåstol, hoppgunga, bärsjal eller bumbo-stol, även om jag köpte allt begagnat. Mina barn ratade allt sådant, kanske gör dina det också. För barn är kärlek, närhet, närvaro och stimulans det viktigaste och kanske kan det lära oss något om vad som är viktigt i livet.

2. Minimalism är nyckeln

När du lever med barn inser du snabbt att det blir mycket grejer. Men familjelivet kan också bli en ingång till ett mer minimalistiskt förhållningssätt. Färre grejer betyder mindre att plocka upp och, mindre damm och mer lättstädat. Barn tenderar att leka bättre med färre leksaker. Testa att plocka undan lite grejer så får du se kreativiteten frodas. Kanske kan det gälla även de vuxna?

3. "Skilda" på deltid

Många anser att jämställdheten försämras när man får barn, men med lite planering kan den faktiskt förbättras. Stressen i småbarnslivet gör att det finns ett större behov av att strukturera upp och fördela ansvaret. Mitt stalltips är att ha en varsin (eller två) kväll(ar) i veckan som ni är helt lediga från allt ansvar därhemma. Då tar partnern helansvar och du kan träna, käka ute, vara ute i skogen eller göra något annat kul - utan barn. Eller vara hemma med barnen, men slippa allt hemarbete den kvällen.

4. Varje dag är en rest-fest

Barn gillar ofta plockmat, det är som upplagt för restfest. Vi äter rester typ varannan dag. Taco-liknande upplägg med småskålar fulla av slattar gör att alla hittar något att äta som den gillar. Att dessutom ställa fram grönsakerna först gör att det äts mer av det (eftersom de är hungriga).

5. Gör trädgården till ett matparadis

Ofta är det populärt med färska bär bland barn. Under sommarmånaderna springer våra barn direkt från förskolan och skolan till bärbuskar och fruktträd för att se vad som mognat. Det har gjort att vi planterat ännu mer perenna bär och frukter, vilket har bidragit till den biologiska mångfalden i trädgården.

6. Barn är kompetenta

Barn är mer kompetenta än du tror. Du behöver inte vänta tills de är "stora" för att de ska hjälpa till. Att plocka ur diskmaskinen, städa ett rum, dammsuga, hänga upp tvätten, ge mat till hönsen och städa hönshuset, laga mat, gå och handla... allt sådant kan min 8-åring göra sedan en tid tillbaka, men jag får hela tiden påminna mig om att han kan och oftast vill hjälpa till och att femåringen faktiskt kan hjälpa till rätt mycket han med. Barn kan lära oss om samarbete och att hjälpas åt, för även det är en kunskap - att be om hjälp och att utföra arbetsuppgifter tillsammans.

7. Fövandla oron till superkraft

När du blir förälder blir du oftast mer medveten om kemikalier, plaster och annat miljödåligt. Använd den medvetenheten till något konstruktivt, såsom att påverka kommunen, skolan, eller närmaste butiken. Tänk på att barnen ser det du gör och det du äter. Ju bättre du blir på ditt eget miljöarbete, desto bättre kommer barnen bli. När barnen blir äldre kanske de själva blir oroliga för miljön. Det bästa du kan göra för att mildra oron är att visa dem hur ni kan medverka till en positiv förändring, och ihop med andra försöka förbättra världen.

8. Lär dig av barnens vanor

Forskning visar att barn som är ute mycket i naturen, blir mer miljömedvetna senare i livet och barn som cyklar till skolan tenderar att cykla mer senare i livet. Ta hjälp av barnens hälsosamma vanor för att själv börja cykla eller spendera mer tid i naturen. När du gör en förändring för någon annan än bara dig själv blir det en dubbel motivator och större möjligheter att lyckas.

9. Ge dig tid att fira

För barn gäller det att ha kalas när de fyller år. Kanske skulle vi vuxna kunna anamma "kalas-tänket" lite oftare. Se till att fira vardagen såväl som framgångar som nytt jobb, ny ålder, nya grannar, ny kvartersodling, ny månad eller vad ni vill. Att planera eller längta efter ett firande - även om det är i all enkelhet, höjer våra lyckonivåer. Och fokusera på leken och firandet, inte på presenter.

10. Alltid andra hand i första hand

Det är lätt att bli en "cirkulent" när man har barn, för det är enkelt att få tag i grejer och kläder i fint skick. Barn växer snabbt och många saker blir inte ens slitna innan barnen växt ifrån dem. Men det kan kräva lite planering att handla second hand. Mina bästa tips är att ha lådor med kommande storlekar i förrådet, och kanske en lista på saker i kommande storlek som fattas. Då kan man enkelt haffa saker när det kommer ut i den lokala köp- och säljgrupper eller på barnklädesmarknader och slipper bli överraskad när den tidigare storleken inte längre passar. Detta nya beteende kan smitta av sig på ens egna prylar också när man inser vad lätt och billigt det är att vara cirkulent.

Lycka till!