De vill inspirera till medvetna skidupplevelser

Slow-kulturen startade i Italien som en reaktion mot snabbmatskulturen. Därefter har dess principer om närvaro, medvetenhet och njutning spridits vidare till fler områden. Nu vill Cissi och Mats Erwald slå ett slag för "slow skiing".
Dela artikeln

När Cissi och Mats Erwald, till vardags formgivare respektive företagskonsult, bestämde sig för att spendera mer tid åt sin passion alpin skidåkning, slogs de av hur bråttom alla har det, även på semestern.

– Jag satt i en sittlift och upplevde att alla nedanför var så stressade. De hade så bråttom iväg när de egentligen var där de ville vara. Känslan ledde till många diskussioner kring stress, närvaro och prestation. Under samtalen förstod vi vårt behov av att omfamna skidåkningen på ett annat sätt. Ett sätt där fokus ligger på närvaro och medvetenhet för att få en större upplevelse, beskriver Cissi Erwald.

En miljö värd medveten njutning. Åkare: Evelina Nilsson Foto: Alric Ljunghager

Paret Erwald som spenderade en månad i alperna konstaterade hur de flesta bara hetsar omkring utan att ta in de fantastiska naturmiljöer som finns i bergen, och vara medveten om sina upplevelser. Det stressiga tempot från vardagen hänger med även in i ledigheten.

– Vi har blivit hjärntvättade att det ska gå fort, hela tiden. Vi mäts på prestation. Vårt människovärde baseras nästan på det. Istället för att vi mäts för de vi är. Det är klart vi måste prestera ibland, men jag blir ju inte mindre Mats för att jag tar det lugnt, säger Mats

Ett resultat av tankearbetet blev boken Slow skiing som de ger ut på eget förlag. Boken handlar om att reflektera och ta vara på både vintern och livet med ett lugnare tempo. Till sin hjälp har de skiddrottningen Frida Hansdotter och skidfilmkollektivet The Bunch.

– Vi försöker vara så konkreta vi bara kan, utan en massa krångliga ord. Låt det ta den tid du behöver. Våga säga nej till ditt sällskap om du inte hinner med. Lyssna på din kropp. Låt dig själv vara lekfull. Men vi vill inte ge pekpinnar. Det är så lätt att det blir pretentiöst och präktigt.

Cissi och Mats Erwald i sitt rätta element. Foto Erwald Group

Boken behandlar även hur man kan tänka kring miljömässig hållbarhet för skidupplevelser.

– Vi vill kunna åka skidor även i framtiden. Snögränsen kryper uppåt, glaciärer försvinner. Vi har sett det med egna ögon. Du kanske inte ska åka på fyra weekend-resor utan åka en gång länge, åka tåg i stället för att flyga, och använda din närmiljö i den mån det går, tipsar Mats.