Hett att hyra från Outdoor Buddies

Att hyra ut utrustning för outdoor-aktiviteter är något som testats av flera företag de senaste åren, med fördelar för hyrestagaren såväl som för miljön. Nu tycks möjligheten ha gått från något nischat till en aning mer mainstream, i alla fall att döma av intresset just nu för företaget Outdoor Buddies.
Dela artikeln

I en liftkö en marsdag 2013, när Emelie och Magnus Sellberg precis flyttat till Åre, föddes idén till det som idag är företaget Outdoor Buddies. De kollade vad folk hade på sig när de åkte skidor och noterade att en del hade svindyra skidställ, kläder som ofta hänger oanvända i nåt förråd större delen av året – medan andra åkte i jeans och andra mindre optimala plagg. Outdoor Buddies (som tidigare hette Rent-A-Plagg) kan skapa värde för bägge dessa grupper genom att de hyr ut kläder och annan utrustning för fjällaktiviteter. Det blir billigare än att köpa, utrustningen tar inte upp nån plats när den inte används, och samtidigt sparas miljön när färre prylar behöver tillverkas.

De första åren mötte Emelie och Magnus mycket oförståelse från både outdoor-branschen och potentiella kunder. Men saker och ting har långsamt ändrat sig och företaget har växt i takt med att kundkretsen breddats. Nu vill de bygga upp lokala hubbar för uthyrning ute i landet och så småningom expandera ut i Europa.

Outdoor Buddies syns just nu både här och där, i ett stort reportage i februarinumret av Utemagasinet, i tidningen Vagabonds lista över bästa tipsen till Åre och i ett reportage i Cirkulära Affärer, affärsnätverket CirEkos medlemstidning.

Outdoor Buddies har hemleverans till hotell och stugor i Åre och levererar per post till övriga landet.

! Det här är en notis som kommer från nyhetsbrevet Veckans cirkulära som författas av Tobias Jansson och bevakar utvecklingen inom regenerativ och cirkulär ekonomi.