Garderobscoachen guidar till nytt av gammalt

Har du massor av kläder men ändå inget att sätta på dig? Då kanske en garderobscoach är något för dig. Caminos Johanna Stål fick besök av Ulrika Lysell som hjälper människor att hitta sin egen stil med hjälp av det som redan finns där hemma i garderoben.
Dela artikeln

– Det vanligaste felet människor gör är att de har för mycket kläder, så de vet inte ens vad de har. Garderoben är full med plagg som är för små eller för stora, men man ser bara enskilda plagg och vet inte hur man ska kombinera dem.

Jag har hembesök av Ulrika Lysell, som titulerar sig garderobscoach. Nyligen startade hon upp sitt företag där hon hjälper människor att sätta ihop en bra garderob utifrån kläder som redan finns där hemma. Idag står hon i och rotar i min garderob – en "walk-in-garderob" från förra sekelskiftet, med alldeles för mycket kläder i fel storlekar och ofta fel modeller för min kropp. Med sig har hon en stor klädställning där hon ber mig hänga de plagg som jag tycker bäst om och de jag inte använt på senaste året. Därefter följer en lång process av utrensning, provning och kombinerande.

För en person som har en mindre garderob kan hon ofta direkt gå på matchandet av outfits, men är man en samlare som ogillar att göra sig av med saker, som jag, så är det en längre process av utrensning och genomgång som behövs först.

Ulrika berättar att det är vanligt att hitta mycket nytt hemma hos människor, kläder med prislappen kvar, trots att det är köpt för längesedan.

"Det är väldigt vanligt att man köper det man redan har hemma, såsom ytterligare en svart kofta"

– Många köper nyproducerade kläder för att de sett någon annan haft det på sig och blivit lockade. Det är också väldigt vanligt att man köper det man redan har hemma, såsom ytterligare en svart kofta, säger hon och håller upp en av alla mina sådana.

Det visar sig att mycket i min garderob är smutsigt eller har små hål. Ulrika tipsar om att bara hänga in kläder i garderoben som är rena, hela och passar, så att det bara ska gå att ta på sig ett plagg utan att behöva undersöka det först. Det kräver att man har lite bättre koll på sin garderob, helt enkelt.

Själv köper Ulrika väldigt lite nya kläder. Det har tagit henne ett tag att hitta fram till en garderob som hon känner sig nöjd med, det kan vara småsaker som behövs för att komplettera. Såsom att köpa ett underlinne i merinoull för att kunna ha under klänningar på vintern. Det gör att hon slipper ha tjocka tröjor över och kan använda klänningar under hela året - ett tips jag som klänningsälskare genast anammar.

Ulrika har också testat tjänster som Hack your closet, där man hyr kläder som skickas hem till en, och nästa grej är att testa Hyber, en liknande tjänst för barnkläder, till sin dotter.

– Man behöver inte äga allting, det går att hitta andra sätt att få utlopp för kreativitet och nyfikenhet, säger Ulrika.

För kunder som har mycket kläder börjar Ulrika med att hjälpa till att rensa och prova igenom allt.

Hennes egen garderob är ”numera kraftigt reducerad och strukturerad”.

– Jag har alltid jobbat med säsongsgarderob och plockar undan sommarkläder på vintern och tvärtom. Men jag har framförallt förändrat mitt köpbeteende de senaste åren och handlar inte spontant längre, utan noga övervägt. Jag tänker att ett nytt plagg ska passa fem outfits. Jag går mer efter vad jag behöver än "villhöver" och handlar aldrig på rea längre, inte heller på impuls.

Ulrika startade sitt jobb efter att ha blivit arbetssökande sommaren 2020, när pandemin bröt ut. Innan jobbade hon på restaurang- och konferensverksamheten Garveriet i Floda och innan dess på ett cateringföretag med hållbar mat. Tidigare har hon jobbat på modeföretagen Change och La Redoute, där hon lärde sig mycket om mode. Där fick hon jobba med kampanjer för att folk skulle köpa mer än de behöver, något som gjorde att hon själv fick upp ögonen för hållbarhetsfrågan.

– Jag vill förändra hur vi konsumerar, så vi kan konsumera mer hållbart. Jag vill fokusera på inspiration och hur människor kan göra i sitt eget liv, för att hitta sin stil, med det de redan har.

"Kronprinsessan Victoria är Ulrikas stilförebild, en kvinna som är fantastisk, välklädd och jobbar mycket med att återanvända kläder"

Men hur ska man då hitta vad som är ens stil? Ulrika tipsar om att jobba med förebilder. Själv har hon kronprinsessan Victoria som stilförebild, en kvinna som enligt Ulrika är ”fantastisk, välklädd och jobbar mycket med att återanvända kläder”. En annan förebild är ”Frilans Frida”, Frida Zetterström, som bland annat har skrivit boken 100 looks 20 plagg.

Efter vårt möte skickar Ulrika en checklista till mig, där hon bland annat skriver att norska kronprinsessan Mette Marit har liknande färger som mig och att jag kan inspireras av henne. Hon skriver också vidare att jag bör tänka till lite mer när jag erbjuds second hand-kläder av släktingar. Att bara ta emot det som jag verkligen kommer att använda. Ytterligare ett tips handlar om att lägga till lite färger, kanske scarfer eller liknande som piffar upp lite och att inte vara rädd för kläder som markerar midjan.

Min garderob har blivit luftigare efter garderobscoachens besök. Tre stora kassar rensades bort och går till second hand, loppis och textilåtervinning. Men Ulrikas ambition är inte att man ska rensa ut så mycket som möjligt, som många andra rensningsmetoder, utan istället låta det ta tid att hitta fram till sin stil. Göra det i omgångar, skala av lager efter lager. Själv har jag ny några nya kombinationer att använda och känner mig redan lite piggare med de nya kiten tillsammans med en trygghetskänsla över att de funkar bra på mig.

Innan Ulrika gick hem frågade jag vad hon lärt sig under sina garderobcoachingar.

– Människor är rädda för att klä sig så som de vill och som de känner sig. De fokuserar för mycket på vad de inte är nöjda med snarare än vad de är nöjda med. De är rädda för färg och handlar på impuls snarare än reella behov.

Ulrikas bästa garderobstips

  • Dela in i sommar och vintergarderob för att få bättre överblick
  • Ha bara kläder i garderoben som du använder, inte trasiga, smutsiga eller för små
  • Vädra och punktbehandla fläckar istället för att tvätta
  • Hitta en stilförebild
  • Avprenumerera på nyhetsbrev som lockar till nyköp
  • Organisera, rensa och testa kläderna ofta för att hålla koll på vad som finns