10 tips för en mer hållbar påsk

Påsken är snart här och i år firar de flesta hemma utan släktingar och vänner. Kanske ett tillfälle att försöka sig på en hållbar påsk-checklista?
Dela artikeln

  1. Att minska ner på resandet är kanske självklart för många i år, men glöm för den delen inte bort släktingar och vänner som sitter ensamma. Kanske kan ni köra en digital middag där ni träffar varandra över video? Äldre släktingar som inte hanterar tekniken uppskattar säkert ett gammalt hederligt telefonsamtal.
  2. Kan du låta påskmaten vara växtbaserad? Eventuella kött- och mejeriprodukter får i så fall agera lite lyxiga tillbehör. Sveriges största veganska matblogg Jävligt gott tipsar om veganskt påskbord
  3. Den hållbara påskmaten är förstås KRAV-märkt eller MSC-certifierad (för fisk).
  4. Köp gärna ägg, potatis och annat tillgängligt från lokala, småskaliga odlare. Extra viktigt nu, eftersom de drabbas hårt av i år när många restauranger krisar. Eller köp färdig påskmat från en lokalt cateringfirma eller restaurang med hållbarhetsfokus.
  5. Undvik fjädrar från djur i påskriset. Djurindustrin är inte alltid vacker och granskningar har visat att fjädrarna ibland plockas på levande fåglar. Om du vill använda fjädrar köp dem gärna second hand. Färgade bollar av ull är också ett bättre alternativ, från ett djuretiskt perspektiv.
  6. Återanvänd påskägg och pynt mellan åren eller inhandla second hand.
  7. Färga ägg naturligt med rödkål, lökskal, gurkmeja m.m. Se en guide på Icas hemsida.
  8. Istället för massa påskpresenter i form av prylar, ge dina barn upplevelser och gemenskap, kanske i form av lekar i trädgården eller en närliggande park. Orientering, tipspromenad, ägglopp eller skattjakt är ofta uppskattade "gåvor".
  9. Välj (ekologisk) Fairtrade-certifierad choklad, som garanterar bättre villkor för producenter och arbetare. Många kakaobönder världen över arbetar under dåliga villkor och utsätts för hälsofarliga kemikalier. I vissa fall har det även förekommit barnarbete i produktionen.
  10. Fira gärna utomhus i naturen. Forskning visar att ju mer vi vistas i naturen desto mer hållbarhetsintresserade blir vi. Dessutom har naturen en posistiv effekt på vår hälsa.

Läs mer: