Gulbetssoppa

Gulbetan är en gammal kulturväxt som nu blir alltmer populär. Den är nära släkt med rödbetan men är lite mildare i smaken. Tillsammans med ingefära och gurkmeja kommer den helt och hållet till sin rätt i denna soppa.
Dela artikeln

Recept för 4 personer:

4 gulbetor
1 stor potatis
2 schalottenlkar
3 vitlöksklyftor
1 msk färsk ingefära
1 färsk gurkmeja
rapsolja att steka i
2 dl röda linser
250 ml IMat
6 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 tsk saft från citron
Krasse
Chiliflakes

Bönsmör

1 burk vita bönor
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 1/2 msk saft från citron
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

Skala och skär gulbetor och potatis i bitar.
Hacka lök och vitlök. Skala och riv ingefäran och gurkmejan.
Fräs ovanstående ingredienser i rikligt med rapsolja i en gryta i cirka 5 minuter.
Tillsätt linser, iMat, vatten, buljongtärningar och citron.
Låt koka tills gulbetorna och potatisen mjuknat, men fortfarande har spänst. Mixa soppan grovt med en stavmixer, direkt i grytan. Låt gärna några bitar av rotfrukterna finnas kvar.
Toppa med krasse och chiliflakes.

Skölj bönorna och mixa tillsammans med vitlök, olivolja och citron.
Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan tillsammans med bröd med bönsmör och krasse.

Läs mer: Bakad potatis med renskavsröra

Inlagd strömming med morötter och rödlök

Intervju: Klimatsmart mat med kött som tillbehör