Inlagd strömming med morötter och rödlök

Strömming och sill är ett extra smart klimatval när det gäller fisk. Vad skillnaden emellan dem är? Jo, strömmingen simmar norr om Kristianopel i Blekinge och sillen söder om.
Dela artikeln

Recept för fyra personer:

8 strömmingfiléer
Salt
Svartpeppar
Ströbröd
Smör att steka i

Ättikslag:

5 dl vatten
2 msk socker
3 msk ättikssprit (12%)
1/2 tsk salt
2 morötter
1 rödlök
5 svartpepparkorn

Tillbehör: Knäckebröd

Förbered lagen genom att koka upp vatten, sock- er, ättikssprit och salt.
Ta av och låt svalna.
Lägg strömmingsfiléerna på en skärbräda och klipp bort ryggfenan om den är kvar.
Lägg dem med skinnsidan nedåt och strö över dill, salt och peppar.
Lägg sedan ihop dem två och två och vänd dem i ströbröd.

Slanta morötterna och skiva löken.
Krossa svart- pepparkornen. Blanda ner grönsaker och peppar i lagen.
Stek strömmingen i smör några minuter per sida så att de får fin färg och lägg dem sedan i lagen.
Låt dem svalna innan servering. Ju längre de får stå, desto mer smak.
Ät på en knäckemacka.

Läs mer: Bakad potatis med renskavsröra

Intervju: Klimatsmart mat med kött som tillbehör