Klimatsmart mat med kött som tillbehör

Klimatmaten är en kokbok om klimatbättre mat, utan att vara vegansk eller innehålla krångliga recept. Boken tar upp många klassiska recept, ibland med nya tappningar, för att få oss att vrida våra måltider i en lite bättre riktning. Vi intervjuade författaren Ann-Cathrine Johnsson om tankarna bakom.
Dela artikeln

Hur skiljer sig Klimatmaten från andra kokböcker om hållbar mat?
– Vi har försökt att sätta fakta om hållbar matproduktion i ett sammanhang genom att exempelvis intervjua personer som är engagerade och arbetar med klimatsmart mat på olika sätt. Dessutom hoppas vi att våra recept och bilder inspirerar till hållbar matlagning.

Ni har valt att inte göra en helt vegetarisk eller vegansk kokbok utan har med en del kött. Hur ser ni på köttets klimatpåverkan?
– För att nå klimatmålen behöver vi minska vårt köttätande, vilket vi också är tydliga med i boken. Genom att se köttet som tillbehör snarare än huvuddelen av måltiden och att välja svenskt kött som producerats på ett hållbart sätt har man kommit en bra bit på vägen.

Räcker viltdjuren om vi ska äta allt mer vilt?
– Viltköttet står absolut för en begränsad del av vår köttkonsumtion idag. Men vildsvinsstammen ökar till exempel stort och här handlar det snarare om hur köttet ska nå konsumenterna.

Vad är dina viktigaste tips till den som vill äta mer klimatsmart?
– Ät närproducerat efter säsong i så stor utsträckning som möjligt, och om du äter kött så byt ut en del mot baljväxter som bönor, ärter och linser. Tänk också på att minska matsvinnet. Idag slängs så mycket som en tredjedel av den mat som produceras.

Vilket är ditt favoritrecept på klimatsmart mat?
– Linsgryta med röda linser, spenat och chili är en klar favorit. Sedan älskar jag vår bakade potatis med renskavsröra!

Läs mer