Så gör du en digital rensning

Att rensa digitalt är minst lika viktigt som fysisk rensning. Camino har sammanställt en gedigen lista att gå igenom årligen, förutom punkt ett som bör följas varje dag.
Dela artikeln

1. Inbox Zero. Alla mail som kan besvaras på mindre än två minuter svarar du på direkt, resten kan läggas i en ”att göra-mapp” eller i respektive mapp om det enbart är viktig information.

2. Gå igenom gamla dokument och släng. Spara en mapp med bra-att-ha eller nostalgi för sådant du in inte har akut behov av. Har du inte rört dem till nästa år kanske hela mappen kan slängas då.

3. Ta bort program, appar, ikoner eller mjukvara som inte används längre. Kom ihåg att du måste avinstallera program för att verkligen få bort dem, inte bara radera. Ha så få ikoner som möjligt på skärmen.

4. Foton. Sålla ordentligt redan på telefonen/kameran innan du för över till datorn. Rensa sedan ordentligt en gång till på datorn. Det gör det lättare att hitta de fina korten. Gör sedan en extra backup på allt eller spara i molnet (iCloud eller google foto är två alternativ).

5. Media. Skaffa streamingtjänster för musik, filmer och böcker för att slippa spara musik eller digitala böcker på hårddisken. För böcker går det att låna både fysiska och digitala gratis på bibliotek.

6. Vänner på sociala medier. Du kan ha olika strategier för digitala flöden. Antingen gillar du att ha många vänner på sociala medier och bara döljer dem som lägger upp saker som irriterar dig, eller så rensar du ordentligt och behåller en liten grupp av människor.

7. Digitala tidstjuvar. Rensa antalet grupper du är med i och ta bort applikationer som spel etcetera om det inte skänker mycket glädje och du har kontroll på spelandet.

8. RSS-flöden och bokmärken. Behöver du använda dem? Rensa isåfall ordentligt så du bara får det du verkligen hinner läsa.

9. Uppdatera adressboken och listan med telefonnummer och se över så namnen är sparade rätt, om du använder adressboken regelbundet.

11. Ändra dina lösenord och inloggninguppgifter varje år. Finns system som 1Password och liknande tjänster som kan underlätta.

12. Avregistrera dig från nyhetsbrev som du inte läser.

13. Ha max två e-postadresser.

14. Använd Google eller liknande som startsida så slipper du se massa distraktioner när du loggar in.

15. Rensa datorn från virus. Kör ett anti virus-program.

16. Återvinn gamla hårddiskar, disketter, telefoner, CD-ROM-skivor och kablar. Ibland kan du få pant för dem. Släng manualer - de finns online.

17. Tänk på framtiden. Precis som du bör vara medveten om vad du drar hem för prylar bör ditt medvetande öka kring vad du laddar ner, sparar och bokmärker framöver, så blir rensandet lättare nästa år.

18. Minska tiden online. Pausa chattandet lite och försök umgås med människor IRL mer. Ta exempelvis en dag i veckan som du har minimalt med digital kontakt, eller en tid per dag då du kopplar ur (exempelvis 20-08 varje dag). Om du behöver - ta en paus från sociala medier och mail en vecka per år för att vila hjärnan från alla intryck.

! Vill du köra KonMari-metoden på din digitala rensning så ska du sortera och rensa efter kategori, inte exempelvis efter vad som syns på “skrivbordet” först.