Appen som lockar barn ut i naturen

Anna-Karin Bergkvist och Daniel Eriksson har inspirerats av det populära spelet Pokémon Go men tagit utomhusupplevelsen ett steg längre - deras app tar med användarna ut i naturen. Dessutom kan det hjälpa forskare och naturvårdare i sitt arbete.
Dela artikeln

Många föräldrar oroas över sina barns skärmtid. Den här oron tog spelet Pokémon Go fasta på genom att deltagarna behöver ta sig utomhus för att kunna spela. Anna-Karin Bergkvist och Daniel Eriksson har tagit det ett steg längre — deras app tar med användarna ut i naturen, vilket dessutom kan hjälpa forskare och naturvårdare i sitt arbete.

Appen heter Biologg och går ut på att man ska samla efter olika arter i naturen, inte helt olikt Pokémon Go. Man samlar poäng genom att fota arter man hittar och genom olika utmaningar.

– Ett exempel är att man kan spela “nyckelpigebingo” genom att försöka hitta tre arter i rad på en bingobricka med olika nyckelpigearter. Vi vill att människor ska lära sig att identifera och lära sig om nya arter. Och det funkar! I feedback från skolelever som använt appen har varit just att de hittat sååå många arter som de inte hade en aning fanns, berättar Anna-Karin Bergkvist.

"Vi ville använda gamification för att motivera folk att göra bra saker"

– Vi ville använda “gamification” för motivera folk att göra bra saker, även de som inte är så intresserade av naturen, fyller Daniel Eriksson i.

Tillsammans driver de företaget Overstellar som specialiserar sig på att göra appar och spel som gör tydlig samhällsnytta med fokus på hållbarhet.

– När vi startade företaget var det mycket debatt om teknik och etik. Det var mycket negativt kring techföretag. Vi ville inte göra något som var skadligt för användaren, samhället eller naturen, berättar Anna-Karin.

Informationen om arterna som finns i Biologg kommer från öppna data från SLU Artdatabanken som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet. Förhoppningen är att appen nu kan möjliggöra att det också flödar data åt andra hållet — från användarna i Biologg till forskare och naturvårdare som behöver komplettera med observationer som är svåra att få på andra sätt.

– På SLU Artdatabanken var de intresserade av att få perspektiv från personer som vanligen inte är intresserade av naturen. De som vanligtvis rapporterar in artobservationer är ofta fågelskådare som spanar efter ovanliga arter, och det krävs en del förkunskaper för att kunna rapportera in till SLU Artdatabanken. Genom appen kan vi attrahera mer amatörmässiga observatörer som är mer intresserade av att logga vanliga arter. beskriver Anna-Karin.

"Genom att dela datan med artdatabanken blir den tillgänglig för forskare och naturvårdare."

Genom att dela datan från Biologg med artdatabanken blir den tillgänglig för forskare och naturvårdare. Utöver att forskarna får tillgång till data från användarna, får användarna återkoppling från forskningen om vad som behövs — en relation som kan stärka förtroende mellan privatpersoner och offentlig sektor.

Idén till Biologg kom till under hackathonet Hack for Sweden och där blev Overstellar en av vinnarna. Prissumman på 40 000 kronor använde de för att utveckla appen vidare. I övrigt har de finansierat utvecklingen med egna sparpengar och genom att ha andra jobb vid sidan av.

– Det har tagit omkring ett år att utveckla den första versionen. Sommaren 2019 släppte vi den och har uppdaterat appen kontinuerligt sedan dess. Förhoppningen är att släppa en version med flera nya funktioner innan sommaren 2021. Affärsmodellen är dock en utmaning. Det känns inte rätt att ta betalt för datan från användarna eller från Artdatabanken, inte heller att ha reklam. Vi funderar på att utveckla premium-funktioner, men det har vi inte utvecklat än. Det är heller ingen mening innan vi får tillräckligt många användare, säger Anna-Karin.

En idé skulle kunna vara att vidareutveckla Biologg så att det kan användas i skolan, exempelvis i mellanstadiet.

– Vi skulle kunna utveckla en särskild profil i appen för lärare där de kan skapa grupper och uppgifter för eleverna. Vi vet att det redan nu finns lärare som har använt sig av Biologg i skolan, vi har blivit kontaktade av lärare som har blivit tipsade om oss, berättar Daniel.

! Den här texten publiceras även på Civic Tech Swedens Medium-sida. Civic Tech Sweden är ett nätverk för samhällsnyttiga tech-lösningar som undertecknad även skriver artiklar för.