Månadens trendspaning: Måltiden under omvandling

Vi ser en matkultur som håller på att förändras totalt. Från husmanskost till växtbaserat eller köttbaserat. Oavsett vilket läger du tillhör så är spannmål, socker och gluten det vi helst av allt undviker.
Dela artikeln

Det bubblar i matbranschen just nu. Eller rättare sagt sedan ett antal år tillbaka. Nya produkter och odlingstekniker har spirat och nya beteenden har slagit rot.

Under förra onsdagen höll Ica ett seminarie om sitt arbete och sin strategi framåt. Hela eventet handlade om den växtbaserade maten och lokalproducerat, där koncernen lägger ett stort fokus. Det var ett välproducerat event, man fick följa sångaren Oscar Zias besök hos en engagerad Ica handlare och producenten Peas of Heaven som gör veganska produkter i Karlssons charkuterifabrik utanför Göteborg. Tidigare producerade företaget bara köttprodukter.

Hos handlaren i Ica-butiken var intresset för växtbaserat stort och han samarbetade bland annat med det innovativa företaget Svensk Ekosvamp, som står bakom Svill (vegansk sill).

Samtidigt som Ica ser att intresset för lokalproducerat och växtbaserat växer, ser de också en konkurrens från reko-ringar, där konsumenter köper direkt från producenterna, någon som ger större marginal åt producenterna och skapar en direkkontakt med de som producerar maten.

En växande marknad

Det kommer allt fler växtbaserade halvfabrikatsprodukter som är godare, miljöbättre och mindre processade är tidigare halvfabrikat, som ofta är gjorda på den traditionella sojan eller småmystiska ingridienser som quorn.

Växtbaserad "tonfisk" från Hooked. Pressbild

Mungbönsburgare från Oh mungood, lupinbiffar från Lupinta, Aloba foods färs på bland annat ärtor, kikärtor och korn, samt hamburgare på fermenterad ärta från Bärta, är några av nyheterna den senare tiden. Bland de andra nya produkterna som är spännande hittas den växtbaserade "tonfisken" Toon från Hooked, som är gjord på sojabönor, alger och solrosolja. Överhuvudtaget kommer allt mer mat från tång och alger och i höst kommer tångentusiasterna på Catxalot ut med en bok om tång och med recept ut på förlaget Natur och Kultur.

Ytterliggare en aktör som satsar stort på det växtbaserade, är Dafgårds, som bygger en helt ny fabrik med vad de kallar vegan-chark i Källby. Fabriken är i slutfasen av projekteringen och förväntas vara klar under 2022. Dafgårds har satsat en del på veganskt tidigare, men nu spänner de alltså bågen ytterligare.

Dafgård storsatsar på växtbaserat, bland nnat med populära köttbullar utan kött.

Utmanaren: Keto-trenden

Något som Ica inte nämner, men som nästan är en utveckling i direkt motsatt riktning, är det ökade intresset för kött och Keto-dieter. På vissa sätt påminner Keto-dieten om LCHF, kolhydrater är bannlyst och köttet ska inte vara magert utan gärna rött. Många förespåkare för Keto är stora influencers, kanske främst Martina Johansson (@nextlevelbiohacking), den oerhört produktiva bokproducenten, influencern och doktoranden som även skrivit böcker om hormoner, och vi tidigare intevjuat i Camino. Grupperna som äter mer växtbaserat och Keto-grupperna står för i princip helt motsatta kostråd. Det som förenar dem är att det kött som ska ätas ska vara av bra kvalitet, gräsbeteskött och eko.

Regenerativa jordbruk och holistiskt jordbruk, som vi skrivit om många gånger, är det optimala och om du stöttar sådana så kan du ha ryggen fri, menar Anne Mullens på Dietdoctor.se, en sida som förespråkar LCHF och Keto. Problemet är att dessa jordbruk idag är i princip obefintliga, saknar enhetlig definition och är för allmänheten helt omöjliga att hitta.

Även hälsofrågan är central för båda grupperna, även om den är mindre viktig för den grupp som är veganer av etiska skäl. Det som båda grupperna bannlyser är snabba kolhydrater, gluten och socker. Forskningen är relativt sammstämmig i att vi av klimatskäl behöver minska vårt intag av kött, framförallt rött kött. Det betyder inte att forskningen säger att vi ska sluta äta kött. Framförallt nötkreatur som idisslar, betar fritt och berabetar marken, är ett viktigt inslag i landskapet, bidrar till biologisk mångfald och mullhaltigare jordar. Men de mängder som äts idag rimmar inte ihop med den stora befolkning vi har, vilket leder till ett industriellt jordbruk som är oerhört klimatbelastande och etiskt tveksamt.

Vi är kostförvirrade och de olika lägrena blir allt mer nördiga och specialiserade. Frågan är vad som kommer bli den nya husmanskosten framöver? Det är en lyx vi har idag att kunna välja diet. Kanske är det de faktiska effekterna klimatförändringarna kommer ha på vårt jordbruk som kommer avgöra frågan om framtidens tallrik?