Max använder skrattet som vapen

Satirtecknaren Max Gustafsons nya bok är en humoristisk uppgörelse med den konsumerande människan, "en självmordssekt" som han kallar Homo Consumericus. Camino har pratat med honom om hopp, humor och kreativitet på rutin.
Dela artikeln

Boken Homo Consumericus handlar om "självmordssekten som dyrkar något som kallas tillväxt, bränner olja och hoppas på att ett tekniskt mirakel ska rädda dem". Den träffande beskrivningen på bokens baksida vittnar om satirtecknarens svåra livsuppgift: att skapa satir om vår samtid.

– Jag vill ge ett gott skratt och lite eftertanke. Få människor att kanske reflektera över sina konsumtionsvanor. Vi lever idag som att vi hade fyra jordklot och vi behöver minska vår konsumtion, säger Max Gustafson om den nya boken.

Själva inramningen är konsumtionskritik. Men miljö, existensiella frågor, politik, socialpolitik och dumhet är andra frågor som genomsyrar boken. Inte så mycket dagsaktuell politik, mer samtida, förutom en liten del som tar upp den pågående pandemin.

Samtidigt som satirteckningarna ger ett gott skratt och manar till eftertanke, finns det också en risk att läsarna känner en viss hopplöshet efter att ha påmints om svårigheterna vi lever i. Det är en fråga Max själv grubblat mycket på.

– Om jag ska vara ärlig så är jag lite orolig för att människor ska tappa hoppet om framtiden när de läser den. Samtidigt tror jag att de flesta är överens om att det här är ett sätt att hantera ångesten på. Man får skratta lite och skrattet kan vara en förlösande känsla. Jag menar, kunskapen finns ju redan där oavsett om mina bilder finns där eller inte.

Det är svårt att göra satir på positiva saker, menar Max. Men på slutet har han valt ut lite mer positiva bilder som avslutning.
– Jag vill ju inte att folk ska gå och hänga sig efter att de läst min bok, säger han.

Max har arbetat med att göra satirteckningar i 25 år och är en av få i Sverige som kan leva på det. Han är populär i sociala medier, där hans träffsäkra teckningar får hundratals delningar. Den som bor i Göteborg kan också ibland se hans muralmålningar och han tecknar löpande för olika tidningar.

Hur är det att teckna som yrke, med förväntningar om att ständigt komma med något nytt?

– Mycket är rutin, jag har en rätt humoristisk grundinställning och grubblar mycket. Idéerna tar aldrig slut utan snurrar i huvudet hela tiden. Det är väl bara när jag är deprimerad som det blir tomt, men då är inget roligt.

Max hör något på radio eller ser något på tv och går och funderar mycket på stora frågor.
– Jag sammanfattar det komplexa med en bild och ramar in det med humor för att det ska kännas bra, tröstande. En del säger att mina bilder är enkla, och det är det jag försöker med: att skapa en enkel bild som alla kan förstå utifrån något som är stort och svårt.

Max arbete ger lön för mödan, han får ständigt personer som hör av sig och säger att de börjat engagera sig politiskt eller att de blivit påverkade av någon satirteckning som han gjort.

Homo Consumericus är Max Gustafssons femte bok. Som satirtecknare är han en av Sveriges största och har vunnit priser för sitt arbete. När han mottog EWK-priset läste Helle Klein upp ett tal (som finns med i boken) där hon sade: "I dagens galna tid blir själva verkligheten satir över satiren. Satirtecknarens okuvliga sinne för humor blir det som kan avslöja de farliga auktoritära strömningarna idag."