De vill få oss att städa hållbart

Naturlig rengöring är högaktuellt, med två nya böcker i ämnet. Instagram-raketen Ekotipset och TV-städprofilen Maléne Erikssons nya böcker är fulla av praktiska tips på hur du städar, vårdar och skapar hacks som förbättrar vardagen.
Dela artikeln

Det finns undertrender inom hållbarhet som kommer i olika vågor. En sådan våg som pågått sedan några år tillbaka är "naturlig" rengöring, städning och husmorstips. Två helt nya böcker fokuserar på detta, Städa hållbart med ekotipset av Ellinor Sirén aka @ekotipset på Instagram och Ren städglädje av Marléne Eriksson och dottern Desirée Eriksson.

Båda böckerna är matnyttiga, fast på lite olika sätt. Marléne Eriksson är en städexpert som medverkat i bland annat TV och radio: hon har tidigare gett ut städböcker, men här ligger mer fokus på att använda sig av husmorstips och så kallad naturlig rengöring. Hon har alltså städexpertisen i bagaget, och det känns tryggt att det blir rent på riktigt.

Ellinor Sirén, @ekotipset, har ett tydligt fokus på tips och hacks som är miljövänliga på olika sätt. Hennes omåttligt populära Instagram-sida har över en halv miljon följare och hennes tips på exempelvis fönsterputs delas flitigt, som närmast ett mirakelmedel. Boken är en samling av hennes bästa tips från sociala medier. Ett av tipsen kommer ursprungligen från en Caminoartikel om Emma Öhrwall som visar upp sin flödesgarderob.

Hennes storhet består i en förmåga att med ett fint, enkelt bildspråk och okomplicerade recept förmedla inspiration om saker som faktiskt fungerar.

Några av mina personliga favoriter från ekotipsets bok är våtservetter för barn på kokosolja och vatten, samt den ekolologiska lekleran, som vi tidigare skrivit om. Helt enkelt produkter till barn, som gör att de får i sig färre farliga kemikalier.

Några mirakelmedel. Foto: Elinor Sirén

I både Städa hållbar med ekoptipset och Ren städglädje hyllas ättikan flitigt. Jag är övertygad om dess förträfflighet men kanske bör man också göra läsarna lite mer uppmärksamma på riskerna med hanteringen. För ättika är en starkt frätande syra (jäst alkohol) och bör hanteras varsamt. Huruvida det faktiskt är miljövänligare att städa med ättika och diskmedel (som många av tipsen innehåller) jämfört med en Bra Miljöval-märkt flaska rengöringsmedel är det svårt att hitta någon information om. Klart är iallafall att antalet larmsamtal till Giftinformationscentralen angånde skador från ättika har ökat i takt med att vi allt mer använder det som rengöringsmedel. Men rätt hanterat är det en fantastisk produkt.

Maléne och Desirée Erikssons bok går lite djupare in på städning, kemikalier, bakterier och certifieringar. De går igenom olika ingrediensers egenskaper, går noggrant in på material på tyger för tvätt och vård. Helt enkelt baskunskaper, som vi alla borde bli lite bättre på, för att våra våra hem, kläder och prylar med färre kemikalier och lite mer kärlek.

Naturliga mirakelrengörare

  • Ättika: Tar bort dålig lukt och kalkavlagringar. Håller mögel borta och stoppar bakterietillväxt.
  • Bikarbonat: Milt slipande effekt utan att fräta. Tar bort dålig lukt med mera.
  • Vinäger: Liknande förmågor som ättika.
  • Såpa: Rengör miljövänligt golv och andra ytor.
  • Handdiskmedel: Löser fett. Funkar som fläckborttagning och allrengöring.
  • Salt: Har en viss bakteriedödande och slipande effekt och används för att skrubba missfärgade muggar och göra rent skärbrädor.
  • Sockerbitar: Använd till att skrubba bort spisfläckar eller vidbrända kastruller