Testa något nytt i sommar - med bokens hjälp

Kanske blir även denna sommar lite mer stillsam än vanligt, med färre sociala träffar och färre resor. Men det behöver inte betyda att du sitter sysslolös. Kan detta vara sommaren då du lär dig något nytt? Som att sova i skogen, lära dig om byggnadsvård eller odla utan spade. Här är några böcker som hjälper dig igång.
Dela artikeln

Sova ute av Markus och Frida Torgeby

För några år sedan berättade vi historien om Markus Torgeby - löparen som bodde själv flera åren i skogen. Sedan blev han världskändis med en bok om sin resa. För ett år sedan kom han och hans fru ut med bok nummer två, en bok som handlar om att sova utomhus men också om livet i stort och smått.

Gör så här:

Ta med dig ett regnskydd eller tält, liggunderlag och sovsäck ut i skogen. Lägg dig på lite mossa och läs boken. Testa att torka dig med mossa, äta havregrynsgröt och koppla bort från omvärlden. Sov så gott.

Skavank av Isabelle McAllister

Barnprogramledaren, influencern och DIY-mästarinnan Isabelle McAllister vill med sin nya bok Skavank guida till att använda det vi har, laga och förvandla saker till nytt. Här får du tips på saker att göra som går att göra från hängmattan eller kökssoffan om du hellre föredrar det. Du behöver inte lämna hemmet på hela sommaren.

Gör så här:

Testa att putsa dina skor med insidan av en banan, laga en jättegammal nallebjörn och gör en så synlig lagning av ett hål som bara möjligt.

Odla utan spade av Bella Linde och Lena Granfelt

Folksporten odling har växt explosionsartat de senaste åren. Samtidigt vittnar allt fler stressade barnfamiljer om att odling tär på krafterna. Så alla sätt att minska arbetet uppskattas. Den senaste trenden inom odling heter "no dig" och handlar om att odla utan att behöva gräva med hjälp av kompost och täckodling.

Gör så här:

Stör jorden så lite som möjligt. Skippa spaden och lägg fokus på att bygga på på höjden med organiskt material istället. Då bidrar du till att höja jordens mullhalt.

Byggnadsvård av Erika Åberg

Här finns det verkligen att göra för den som har mycket energi eller ofantligt mycket tid. Kanske har du sett tv-programmet Det sitter i väggarna och inspirerats? Oavsett så ligger byggnadsvård i tiden och är betydligt mer tillfredsställande än att riva och bygga om. Tänk att måla samma dörr som någon som levde för hundra år sedan köpt?

Gör så här:

Skippa nyrenoveringen. Njut av det nötta och låt arbetet ta tid. Satsa på kvalitet framför mängd. För den som pysslar med byggnadsvård kommer ha att göra resten av livet. Så passa på att ha roligt och njut av det vackra. Är det inte roligt - ta in hjälp, eller flytta.