Fred & kärlek - att vara en hållbar artist

I del tre av Caminos sommarföljetong får vi höra hur Magnus Carlson reonerar när det kommer till att vara en hållbar artist. Hur ser en hållbar rider ut och hur påverkar man bäst som artist?
Dela artikeln

Det som verkligen fick igång mitt arbete när det gäller klimatet kom från ett otippat håll. Jag lärde känna sångerskan Petra Marklund under en julturné som vi och ett gäng andra artister gjorde 2014. Vi sjöng och hade roligt ihop och Petra gästade senare oss i Weeping Willows på scenen och i tv ibland, som när hon ledde Allsång på Skansen. Hon introducerade mig till ett spännande projekt som kallades Stormvarning. Det var några klimatengagerade studenter på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm som gjorde en hel del arrangemang där de blandade musikframträdanden med kända artister med korta föredrag av forskare och experter som Johan Rockström. Tanken var att vi artister skulle vara dragplåster för att få folk att komma och lyssna på forskarna. Jag sjöng även på klimatmarscher, klimatmöten och på klimatfilmvisningar för att försöka locka dit fler människor.

"Det kulminerade 2019 med albumet ”After Us” som handlade om mina dystopiska tankar kring människans behandling av jordklotet och klimatet"

I takt med att jag syntes allt oftare i tv ville jag använda min nyvunna popularitet och allt större plattform till att lyfta fram miljöfrågor. Det kulminerade 2019 med albumet ”After Us” som handlade om mina dystopiska tankar kring människans behandling av jordklotet och klimatet. Skivan blev etta på den svenska albumlistan och vi gjorde konserter där vi spelade den i sin helhet. Vi använde en filmduk där vi projicerade bilder på jordklotet, naturen, havet och isberg som rasar samman, allt för att skapa tankar och känslor hos publiken. Då fick jag dessutom anledning att prata om ämnet i alla intervjuer. Det var ett kreativt sätt att få utlopp för mina grubblerier.

Tack vare ett gemensamt miljöengagemang har jag och bandet genomfört många förändringar i vårt sätt att turnera. På bandets ”rider”, en önske- eller kravlista till arrangören med de saker artister gärna vill ha i logen, står det:

 • Inget flaskvatten och absolut inga plastförpackningar

 • Tillgång till kranvatten

 • Inga engångsprodukter (muggar, glas, tallrikar, bestick)

 • Ekologiskt kaffe

 • Havremjölk

 • Vegetarisk vällagad varm mat – närproducerad och ekologisk

 • Ekologisk frukt

 • Penna och papper

 • Handdukar

 • Ekologiskt vin och öl

 • Nattmacka eller pizza till hela turnésällskapet när all utrustning på scenen är ihoppackad.

​Förr hade vi allt möjligt onödigt på den där kravlistan men nu har vi bara tagit med sådant vi verkligen kommer att använda under dagen och kvällen. Vi åker tåg till och från alla konserter om det går. Ibland blir det en egen buss, ibland måste någon ta bil, men oftast är det tåg som gäller. Vi har egna aluminiumflaskor med våra namn på som vi återanvänder år efter år och har kranvatten i på scenen när vi spelar. Scenkläderna behöver bytas ut ganska ofta eftersom de blir svettiga och sunkiga, men några nya kläder till varje föreställning eller byten under en spelning håller vi inte på med. Kostymerna får hänga med så länge det går.

"Skivor är vår unika ursprungsprodukt, men det finns redan tillräckligt många t-shirts här i världen"

​Vi har också slutat att sälja en massa olika onödig merchandise (t-shirts, souvenirer och andra produkter) på våra konserter. Idag säljer vi skivor, ibland vår egen honung och de äldre tröjor som finns kvar i vårt lager. Vi trycker inte upp några nya. Skivor är vår unika ursprungsprodukt, men det finns redan tillräckligt många t-shirts här i världen.

När jag fick priset Årets hållbara artist gjorde jag upp en klimatplan för mitt framtida musicerande. Jag funderade ut vad jag ville försöka göra och tog fram en checklista. När det gällde spelandet och turnerandet kändes det viktigt att börja resa klimatsmart, konsumera mindre batterier, lampor och el, dra ner och anpassa försäljningen av merchandise, efterfråga sopsortering i samband med konserter och minimera logerider så att det blir så miljövänligt som möjligt. På ett mer övergripande plan ville jag prata mer om ämnet i media och på scenen, skriva låtar om miljön, nätverka och få med mig andra artister. Att ställa upp på kampanjer, konserter och demonstrationer för att visa mitt engagemang och bjuda in miljöorganisationer att synas på mina konserter kändes också viktigt.

"En sak till att bocka av på min musikaliska bucket list"

Idag kan jag konstatera att jag har genomfört allt jag föresatte mig. 2019 gav Weeping Willows ut albumet ”After Us” och samma år fick jag den enorma äran att sjunga på den stora tv-sända Nobelbanketten. En sak till att bocka av på min musikaliska bucket list. Jag och Lisa Nilsson sjöng tre divertissemanger på temat ”svensk visa” med Svenska Kammarorkestern under ledning av dirigenten Hans Ek. Jag styrde in valen av låtar till att kretsa kring naturlyrik. Förutom Taube, Vreeswijk, Bellman med flera var det stort att få sjunga min egen text After Us just där inför alla Nobelpristagare.

Denna text är ett utdrag av boken En annan framtid - Magnus Carlsons hållbarhetsresa, skriven av Magnus Carlson och Caminos egen Johanna Stål. Boken gavs ut på Forum hösten 2020 och går att beställa.

Läs mer