Vad vi behöver göra

ANALYS. Den nya IPCC-rapporten visar att läget för klimatet är ännu värre än tidigare befarat. Vi behöver kavla upp ärmarna ytterligare och arbeta för ett annan framtid. Här är några av de viktigaste sakerna att börja med.
Dela artikeln

Igår fylldes media med nyheten om den nya IPCC rapporten Climate Change 2021- The Physical Science Basis. Trots att många av oss visste att läget för klimatet är allvarligt, var det ytterligare en väckarklocka. Rapporten menar att extremväder ökar och kommer öka ännu mer och fastställer (där man tidigare uttryckt sig vagt) att mänsklig aktivitet, framförallt förbränning av fossila bränslen, och hur vi äter, reser och konsumerar driver på klimatförändringarna. 140000 vetenskapliga referenser har granskats och över 70000 kommentarer från forskare världen över har bidragit till att ta fram den slutgiltiga rapporten.

Många uttrycker nu sin oro över läget och klimatångesten letar sig in hos unga som gamla. Men det är som bekant bäst att engagera sig, istället för att passivt sitta och sörja, även om det givetvis också måste ges plats för klimatsorg. Men om du inte vet vart du ska börja engagera dig så kommer här några tips på viktiga saker att göra:

  • Prata om det. Lyft frågorna på din arbetsplats, i skolan, i hemmet, bland vänner. Fråga hur arbetsplatsen, skolan, vännerna förhåller sig till dessa saker och vad ni kan göra tillsammans. Tillsammans är starkare än var för sig.
  • Skriv till politiker: lokala och nationella, på deras sociala medier eller via mail och kräv krafttag för klimatet. Skriv insändare till lokala medier (hitta gärna lokala vinklar på frågan).
  • Gå med i, eller starta upp en lokal klimatgrupp som gör saker tillsammans. Det finns ofta befintliga organisationer såsom Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna även på mindre orter, annars går det också att stötta nationella organisationer som Världsnaturfonden, Greenpeace och Jordens Vänner.
  • Försök att minska dina egna fossila fotavtryck: välj tåg och buss framför flyg, undvik onödiga bilresor, samåk, dra ner på kött - och mjölkprodukter, byt energislag till huset och bilen om du äger, till fossilfritt, installera solceller om du har råd. Gör färre nyköp och bli en "cirkulent" (använd dig av second hand, uthyrning, lån och liknande i din konsumtion).
  • Använd dina styrkor på bästa sätt. Jobbar du med miljöfrågor - öka takten, är du bra på att inspirera och påverka människor - fokusera på att påverka i klimatfrågan, jobbar du som lärare - inkludera miljöfrågor mer i utbildningen exempelvis.
  • Det finns stora satsningar som behöver göras för att öka jordens förmåga att binda koldioxid, till exempel att återställa våtmaker, låta gammal skog stå kvar, och öka andelen regenerativt jordbruk. Har du ekonomisk möjlighet kan du investera i sådana projekt eller driva på politiskt för frågorna. Du kan även investera i förnybara teknologier, sol, vind och vågkraft exempelvis.
  • Demonstrera och protestera genom exempelvis Fridays for future.
  • Utbilda dig själv. Gärna tillsammans med andra. Starta en studiecirkel, klimatgrupp eller anmäl dig till en utbildning. Kunskap är makt.
  • Glöm inte att en enda person kan göra stor skillnad, men tillsammans kan vi åstadkomma mirakel.