Vilka företag syns högst upp på Google och varför?

Har du någonsin funderat över vilka företag det är som syns högst upp på Google och varför? Är det för att de företagen är bäst eller kan man köpa sig till de placeringarna? Här kommer en förklaring på hur det fungerar och hur Google avgör vem som ska synas först.

SPONSRAD ARTIKEL

Lär dig skilja på annonser och organiskt

Först och främst. Det finns flera placeringar på Google - några som är betalda och några som inte är det. De (oftast) fyra första placeringarna är annonser och där står det tydligt “Annons” markerat. Dessa placeringarna betalar företag för varje klick de får.

Placeringarna under kallas organiska placeringar. Dem kan man förbättra genom att manipulera Googles algoritm med sökmotoroptimering (SEO).

Grundteorin inom sökmotoroptimering

Google vill och har alltid försökt ranka de hemsidor som är mest relevant för din sökterm. Exempel på några SEO faktorer som Google kollar på:

  • Textens innehåll för att bedöma relevans

  • Om andra hemsidor pratar om företaget

  • Om besökarna verkar nöjd med sökresultatet efter att de besökt sidan

  • Hur pass användarvänlig hemsidan är

Ovan är enbart ett axplock av det som avgör vem som hamnar högst upp. Det går som tidigare nämnt att manipulera dessa men Google blir allt bättre på att sortera ut vilka som gör det och vilka som på riktigt jobbar med sitt företag och hemsida. För dig och mig som användare av Google innebär detta en bättre tjänst som hjälper oss hitta rätt företag.

För dig som driver en hemsida

Om du driver ett företag eller en blogg och vill få mer organisk trafik bör du jobba med sökmotoroptimering. Man kan göra det onödigt komplicerat eller så kan man hålla sig till grundregeln: Om folk gillar det du skriver, kommer du få mer trafik.

För att få en först boost och mer trafik bör du fokusera på två områden:

Innehåll: Skriva mer text på din hemsida eller blogg. Helst få men längre inlägg som kretsar kring intressanta ämnen, 1000 ord är inte en överdrift. Kan du inkludera olika typer av innehåll är det ännu bättre. Bli duktig på att hjälpa och besvara frågor. Du ska bli experten inom ditt område så att andra personer vill skriva om dig. Skriver de om dig kommer du också synas högre upp.

Laddningstid: Google älskar snabba hemsidor. Det är oftast värt att lägga lite tid på att förbättra laddningstiden. Då får du både bättre placeringar på Google och dina besökare blir gladare.

Vill ni inte göra detta själv kan vi på Sunbird hjälper er med er SEO i Göteborg och Malmö.