Månadens trendspaning: Design med naturens råvaror

Skor av alger, hotellrum i trä, gummistövlar av sockerrör och ryggsäck från skogsråvara. Nu lanseras allt fler produkter gjorda av material som är så "naturnära" som möjligt. När företagen försöker ta nya grepp i hållbarhetsfrågorna hårdnar kampen om naturresurserna.
Dela artikeln

Det som tidigare varit nishade produkter för väldigt engagerade, lite av prototypfas, har nu letat sig in i de bredare butikshyllorna (och e-handlarna). De få produkter som har funnits av bio-material, som det ofta kallats, har många gånger hållt en låg kvalitet eller haft en tråkig formgivning. De produkter som kommer nu har en mer genomarbetad design, likvärdig kvalitet som standardprodukterna och många gånger märks det inte ens att materialet är annat än det vanliga.

Det är inte förvånande att den ikoniska Kånken-ryggan blev först ut hos FJällräven, att produceras av skogsråvara. Kånkens målgrupp består till stor del av naturintresserade och miljömedvetna människor som troligtvis kommer bli överförtjusta av den nya ryggsäcken. Tree-Kånken är gjort av skogsråvara från skogarna utanför fabriken i Örnsköldsvik, behandlat till cellulosa och sedan till lyocell som ryggsäckarna sytts av.

Tree-kånkens design påminner om den första modellen av Kånken från 1978

Algskor

På samma tema är skoföretaget Icebugs nya skor. Det lilla, men dedikerade företaget Icebug i Jonsered, utanför Göteborg, är också ivriga hållbarhetsentusiaster. Deras nya trail-sko är bland annat gjord av alger från övergödda sjöar, återvunna PET-flaskor och återvunna fisknät. Dessutom har den ett fotavtryck på 9 kilo koldioxid vid sin tillverkning, något som enligt företaget, är unikt lågt.

Löp grönt med skor av alger från Icebug

Sockerrörsstövlar

Trä, alger och återvunnet material blir allt populärare. Sockerrör är också en produkt som används allt oftare. Stövlarna som går under namnet ”skur”, från det svenska skomärket Kavat är tillverkat i PVC-fritt och återvinningsbart gummi som är gjort av 30 procent sockerrör. Även Kavat är ett välkända för att arbeta med hållbarhet, med över 100 miljömärkta skomodeller. Att använda sockerrör som del av materialet är dock ganska nytt.

Sockerrörsdojjor från Kavat

Träigt hotellrum

Råvaror från naturen är överlag ett hett ämne i design- och produktvärlden just nu. Trä är populärt och allt fler produkter i rent, gärna lokalproducerat trä, släpps. Stefan Nilsson, trendspanande designer, inredde nyligen ett hotellrum helt i trä åt Svenskt trä. Rummet Knock on Wood på Clarion Sign i Stockholm, är gjort helt av svenska råvaror och producenter. Mattorna, lamporna, flaskorna, golvet, garderoben - till och med skorna, är gjorda av svenskt trä. Daniel Svahn har tillsammans med Hornbach gjort en materialeffektiv hylla som går att bygga själv i svensk furu. Toolspace har tillsammans med Add:North 3D-printat ett par sneakers i svensk träkomposit. Marie-Louise Hellgren har tillsammans med Fabric Forest tagit fram kuddar och mattor i textilier gjorda av papperstrådar.

Det här är bara några axplock av allt som händer och min inbox fylls allt oftare av pressmeddelanden som handlar om nya produkter av material från naturen. Fossilbaserade material är på väg bort i trendvärlden, även om det exploderar i de allt fler e-handelsbutikerna med fokus på billiga prylar. Men samtidigt som de mer miljövänliga materialen blir allt populärare så hårdnar kampen om råvarorna när såväl bränsle som produkter ska slåss om materialet. Och detta i en tid där mer träd behöver stå kvar för att binda koldioxid. Vad som faktiskt är ett miljövänligt material i slutändan är därför inte alltid självklart.

Månadens trendspaning utkommer ungefär en gång i månaden, med uppehåll under semestertider. Det är exklusivt för access-innehavare på caminomagasin.se. Teman är frågor om hållbar livsstil, design, mode, odling, arbetsliv och liknande. Är det något speciellt tema du önskar läsa en trendspaning kring, hör gärna av dig till johanna@caminomagasin.se med tips, samma person som du också hör av dig till för att boka en hållbarhets-tenddragning live eller digitalt.