Vad jag läser om hållbarhet i höst

Nu kommer höstens skörd av böcker ut och många av dem lyfter vår tids ödesfrågor. Caminos Johanna listar här ett urval som hon ser fram emot att läsa.
Dela artikeln

Nu börjar det ändå bli höst, även om vi i skrivande stund till och med kan bada och njuta av solen. Med hösten kommer bokmässor, spännande föreläsningar, nya böcker och kanske lite mer inomhustid för läsning. Och det komma allt fler spännande böcker med hållbarhetsteman.

1. Så förändrar vi allt! – den unga människans guide till att skydda planeten och varandra, Naomi Klein och Rebecca Stefoff

När jag var ung aktivist var Naomi Klein husgud hos många vänsteraktivister. Hennes idéer var radikala och fungerade lite som riktlinjer för den aktivistiska vänsterrörelsen, men böckerna var tunga tegelstenar som hade kunnat samsats på mindre papper. Det blir därför intressant att se hur hennes nya bok, som vänder sig till unga, ser ut. Som förlaget Ordfront själva säger "en No logo, för nästa generation".

2. Kursen - tio lektioner för ett hållbar näringsliv, Lisen Schultz och Erica Treijs

Många stora företag och välkända företagsledare har gått den omtalade Executive-kursen på Stockholm Recilience Center. Kursen handlar om en transformation av näringslivet och nu finns innehållet alltså att ta del av i form av en bok från förlaget Natur & Kultur. Ett smart sätt att nå ut till ännu fler.

3. Även om allt tar slut, Jens Liljestrand

Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, har de senaste åren blivit en stark profil inom klimatfrågan. Hans nya bok är en roman som handlar om livet som pågår mitt under eskalerande klimatförändringar.

4. Greta Thunberg: Er tystnad är nästan värst av allt, Anders Hellberg

Anders Hellberg, journalist som tidigare arbetat på klimattidningen Effekt och som nu driver bloggen Bokdjuret, var en av de första att upptäcka Greta Thunberg. Han har tagit de mest berömda fotona från hennes första dagar vid Mynttorget. Nu utkommer hans bok, fylld med bilder från den unga aktivistens resa.

Anders Hellberg tog denna berömda bild när Greta Thunberg började sin klimatstrejk

5. Meningen med landet, David Jonstad

För några år sedan flyttade Stockholmsbon David Jonstad ut på landet, till en gård i Dalarna för att bli självförsörjande. Den här boken handlar om resan, inte bara en fysisk förflyttning utan också en mental resa från att vara inriktad på prestation till att bli mer "jordad".

6. Miljöpolitikens villkor, Sverker Jagers och Simon Matti

Som ung läste jag en kurs i miljöpolitik vid Göteborgs Universitet. Jag var den enda i klassen som läste den som frivillig kurs, för de andra ingick det i deras program. Ämnet fångade mig och kursen och dess lärare har varit viktiga nycklar för mig i att fortsätta arbeta med miljöfrågor. Huvudläraren hette Sverker Jagers och utkom i våras med en bok i ämnet. Miljöpolitikens villkor är egentligen studentlitteratur, men har potential att nå ut bredare. Den tar upp centrala frågor som varför miljöproblem uppkommer och hur synen på dem har ändrats över tid. Här får man också en överblick kring vilka aktörer som är inblandade och en slags kartläggning över makten över miljön, från två av Sveriges mest spännande statsvetare.

7. Middagskompassen, Zeina Mourtada och Paul Svensson

Naturskyddsföreningens årsbok ligger alltid på min "att-läsa-lista", särskilt efter att jag själv skrev deras årsbok 2018: Ett hållbart liv. I år är maten i fokus hos Naturskyddsföreningen, vilket även syns i årsboken som är fylld av recept och tankar kring mat och hållbarhet, med två välkända och fantastiska kockar.