Bokmässan fokuserar på klimatkrisen

Nu fokuserar Bokmässan i Göteborg allt mer på klimatet, och nästa år blir det huvudtema. Men redan på årets mässa fördes intressanta samtal på temat med bland annat författare som Maja Lunde, Magnus Linton, Andri Snaer Magnason och Dara McAnulty.
Dela artikeln

Årets upplaga av Bokmässan i Göteborg är precis avslutad och som brukligt presenterades kommande års tema på mässans sista dag. Temat nästa år är klimatet med The Perfect World Foundation som huvudpartner.

På Bokmässan fördes redan i år allt fler samtal om klimatkrisen i olika sammanhang. Björn Wiman förde ett uppiggande samtal med den unga, hyllade Dara McAnulty om hans bok En naturälskares dagbok. Dara har jämförts med Greta Thunberg, då båda har autism och är klimatengagerade, men efter det upphör likheterna. Dara är en naturälskare som hittat friden och distansen från mobbingen i skolan i naturen och är bestört över att vi förstör allt detta. Han är vältalig, men undviker scener, föredrar att skriva framför att prata. Språket i hans bok är hyllat av många.

En annan omtalad bok är Om tiden och vattnet av Andri Snaer Magnason från Island. Boken handlar om klimatförändringar men Andri har valt att inte skriva ut själva ordet. På mässan fördes ett samtal online med svenska Gunnar D Hansson, vars poesibok Tapeshavet, har en snarlik filosofisk ingång till klimatfrågan.

Med tanke på Bokmässans relativt begränsade omfattning under detta hybridevent så var klimatfrågorna högst närvarande. Magnus Linton, redaktör för boken Klimat och moral - kalla tankar i hettans tid, hade ett intressant samtal med prästen och psykoanalytikern Sven Milltoft om etik kring klimatfrågan. Där Linton bland annat sa "att tiden för att försöka uppnå ett "hållbart samhälle" är över, nu handlar det snarare om en radikal omställning". Han syftade bland annat på hur konstigt det är att vi fortfarande har en så stark köttnorm och bilnorm i samhället. Han frågar sig varför våra samhällen inte har byggts om, eller menyerna bytts ut? Och var är den starka mobiliseringen i dessa frågor? Magnus Linton pratade också om att frågan om civil olydnad i och med detta kommit upp på tapeten, där man helt enkelt ser att demokratin inte räcker för att möta framtidsutmaningarna.

Flera andra profiler inom klimat- och naturlitteratur medverkade under mässan, såsom norska Maja Lunde och Margret Atwood (som dock medverkade för att prata om sin nya poesibok Innerligt). Den största klimatmässiga insatsen från mässans håll i år var dock att de inte hade flugit hit författarna från andra länder utan det var digitala intervjuer. Något sådant kanske kan fortsätta förekomma även efter pandemin, för att minska antalet flygresor, även om det givetvis är viktigt att några kommer på fysiskt besök. Bokmässans digitala seminarier finns att se ett tag till.

Några av böckerna/författarna med klimattema som medverkade på bokmässan 2021:

  • Dara McAnulty: En naturälskares dagbok
  • Andri Snaer Magnason: Om tiden och vattnet
  • Emma Sundh: Gör skillnad
  • Henrik Ekman: Naturen vi ärvde
  • Magnus Linton (red): Klimat och moral
  • Maja Lunde: Przewalskis häst
  • Karin Jansson: Möjlighet till självhushållning