Så förblir datan din egen

Skandalerna kring stora IT-företag som missbrukar eller läcker data från kunderna avlöser varandra. Här är några tips på hur vi som användare kan kontrollera vilka data vi delar med oss.
Dela artikeln

Facebook lät Cambridge Analytica få en massa information om nätverkets användare och nu senast var Amazon ute i blåsväder efter anklagelser om att deras röststyrda assist Alexa tjuvlyssnat på användarnas privata samtal. Det har också avslöjats att flera av Googles tjänster fortsatte samla in telefonernas geografiska position trots att telefonen var i flight mode. När en tjänst är gratis, så betalar du istället ofta med din data. Och om du vill vara på den säkra sidan att den inte hamnar i fel händer, kan det vara en god idé att se över dina inställningar.

I inställningarna på Iphone finns en sektion kallad ”integritetsskydd” där man exempelvis kan gå igenom vilka appar som får tillgång till olika funktioner i telefonen. På Android-telefoner finns inget särskilt integritetsavsnitt under inställningar, men det går att göra begränsningar för varje enskild app, vilket även går i Iphone. I Iphones inställningar går det också att göra särskilda integritetsinställningar för webbläsare (såsom Safari), till exempel hur mycket olika webbplatser får spåra dig, och vilken sökmotor du ska använda.

En sökmotor som hävdar att den inte spårar dig är Duckduckgo. En annan med hög svansföring inom integritet heter Ecosia, som dessutom säger att de planterar träd för varje sökning du gör. Om du surfar in på deras hemsidor kan du installera deras respektive sökmotor till din webbläsare och/eller som app. Det finns också särskilda webbläsare som menar att de inte samlar in din data, till exempel Firefox Focus.

"Det kan kännas smidigt idag, men vem vet vad den informationen används till om 10-20 år?"

En annan grej att fundera över är om du verkligen behöver ha platstjänster (GPS) på hela tiden. Den funktionen drar även mycket batteri. Om du har någon app installerad som du inte litar på fullt ut, kanske det är läge att begränsa tillgången? Ta också en funderare på hur mycket information du vill dela med dig till Apples röstassistent Siri eller Googles motsvarighet och om du vill tillåta ansiktsigenkänning eller fingeravtryck som upplåsningsmetod. Det kan kännas smidigt idag, men vem vet vad den informationen används till om 10-20 år? Du kanske litar på företaget idag, men det kan få nya ägare med andra intentioner, och som historien visat är data sällan i helt säkert förvar…

”To big to leave”

Två aktörer som har blivit så stora att det kommit att bli väldigt svårt att inte använda deras tjänster är Google (som ju bland annat tillhandahåller Chrome, Gmail och Youtube) och Facebook som har till exempel Instagram och Messenger. De båda företagens affärsmodeller bygger på en massiv insamling av data från sina användare. Som tur är kan du göra en hel del inställningar på dina konton för att minimera eventuell skadeverkan.

myaccount.google.com under ”Data och anpassning” kan du göra flera precisa inställningar för deras tjänster. Du kan även se allt som registrerats från din aktivitet och ladda ner en kopia på all data, samt radera ditt konto. Detsamma går att göra på Facebook under Inställningar / Din Facebook-information.