Månadens trendspaning: Nischat återbruk

Tiden för röriga och smutsiga second-handbutiker med allt möjligt är, kanske inte över, men förändrad. Återbruk är på tapeten inom många områden men bland de nya butikerna återfinns färre av det ovan nämnda och mer av nischade återbruksbutiker eller välinredda dito.
Dela artikeln

Återbruksgallerior, vintage-butiker och butiker som nischar sig på ett tema är på frammarch. Det kan vara outdoor-kläder (som Tracks Recycle i Göteborg, Sportbytarbutiken i Linköping med flera), inredning från ett visst årtionde eller ett visst tema - såsom köksinredning (Rekitchen) eller bröllopskläder (Elsas Vintagebröllop).

Det blir enklare att hitta det du söker, men inte lika billigt som i de stökiga föregångarna. Urvalet är med ett finare ord kurerat. Det vill säga att det är ihopsatt på ett attraktivt sätt för att just du ska gilla det, inte bara för att bli av med massa saker. Chansen att göra riktigt billiga fynd minskar, men samtidig håller andrahands-marknaden på att etablera sig mer jämbördig med nyköpsbranschen.

På klädområdet har det länge varit populärt med second hand och utbudet är så stort att det är svårt att greppa. Det blir allt vanligare att sälja på komission via butiker som Arkivet STHLM, Rerobe, Miss Ragtime i Göteborg och sajter som Sellpy. I bokbranschen är Bokbörsen en dominerande aktör, även om nykomlingar etablerar sig.

Begagnade elektronikvaror säljer som smör i solsken. Bild: Inrego

De butiker som gett sig in i begagnade dator- och telefonvärlden går det bra för. Inrego, som kallar sig för ett cirkulärt IT-bolag, har slagit rekord och menar att pandemieffekten har lett till att fler köper begagnad IT-utrustning. Anledningen kan vara att företag behöver spara pengar, men också att leveranstiderna på teknik har ökat under pandemin. Även företags starkare miljöpolicys kan vara en bidragande orsak. Nu börjar även traditionella aktörer såsom Elgiganten ha avdelningar med begagnat i sortimentet.

Rekitchen är ett nystartat företag av Emma Ytterstad, som hoppade av karriären för att satsa helhjärtat på att sälja begagnade prylar på kökstemat. Där finns allt från gjutjärnsgrytor till kökshanddukar, ungefär som en vanlig inredningsbutik, men återbrukat.

Emma Ytterstad säljer återbrukade köksprylar online. Foto: Rekitchen

Det finns nishade återbruksbutiker inom allt möjligt. Många har fokus på inredning, som nyöppnade La Gazza, och det är allt som ofta en blandning mellan begagnat och nyproducerat, såsom nyöppnade Stilbyrån i Tollered utanför Göteborg, eller Artilleriet i centrala Göteborg och Brandstationen i Stockholm..

I klädvärlden har företag som Houdini varit föregångare genom att sälja sina egna kläder begagnat. Nyligen inhandlade undertecknad en jacka i nyskick från begagnatstället på populära barnmärket Polarn o Pyret. IKEA är ett annat varumärke som tar små steg mot mer återbruksförsäljning.

Influencers öppnar konton för att sälja sina begagnade prylar, allt ifrån Marie Olson Nylander (känd från tv-programmet Husdrömmar på Sicilien) gamla italienska prylar, till barnmärkeskläder på otaliga bloppisar.

Förut kunde det vara lite av en djungel att hitta något man är ute efter second hand och det är fortfarande svårt och tidskrävande. Men har du gott om pengar kan du anlita en "second hand-scoutare", någon som håller utkik åt dig i de stora floderna på andra hands-marknaden. Många sidor erbjuder också möjligheten att lägga in en digital bevakning om det är något speciellt du söker, såsom Blocket, Tradera och olika auktionssajter.

Nischat återbruk verkar helt enkelt vara här för att stanna.