"Läs en begagnad nobelpristagare"

KRÖNIKA. Nu delades nobelpriset i litteratur nyligen ut till Abdulrazak Gurnah och köerna är långa till hans böcker på biblioteket. Bland det finaste i kulturväg att göra är att läsa en nobelpristagare. Men, satsa på någon av de tidigare årens vinnare, de går att hitta i antikvariat över hela landet.
Dela artikeln

Jag minns när jag var i Sydostasien år 2003 och hade hittat en intressant pocket på svenska i någon av alla byteshörnor som finns på backpacker-ställen runt om i världen. En dag kom en kompis från Sverige på besök och hade med sig två saker jag önskat mig: ostbågar och Dagens Nyheter. Döm om min förvåning när jag läste i DN att författaren till den fantastiska bok jag höll på att läsa precis fått nobelpriset i litteratur (detta var innan Facebook). Boken heter Onåd och författaren var JM Coetzee. Jag höll lite extra hårt i den dyrgripen efteråt.

Abdulrazak Gurnah heter årets nobelprisvinnare i litteratur. Jag har inte läst honom ännu, jag har flera tidigare års vinnare som jag vill läsa först. Det är inte så viktigt det där, att ha läst årets vinnare. Det är den sammanlagda klokskapen av att ha läst bra författare i många år, som gör den stora skillnaden i en människas klokskap.

Böcker är är mycket bra gåvor tycker jag, även nya. Och nu, med mindre än två månader kvar till jularfton, får man börja tänka på julklappar. Att köpa böcker är ett bra sätt att stötta författare och få dem att överleva. Särskilt de som inte är så stora namn. Nobelprisvinnare säljer stora volymer redan och marknaden är full av tidigare pristagare. Så du kan också köpa en tidigare vinnare på ett antikvariat eller på Bokbörsen för att ge till någon som gillar att läsa (och luska lite i förväg så de inte redan läst den). En vän till mig har en lek ihop med sin familj att de lånar en bra bok på biblioteket och "ger" varandra i julklapp. Det kräver dock att man har tid att läsa och kanske är mindre lämpat för småbarnsföräldrar.

En av de roliga sakerna med julen är att det ger upphov till så mycket kreativa idéer. Och det dyraste är inte nödvändigtvis det bästa. Jag önskar mig kreativitet i julklapp. Någon som tänkt till kring vem jag är och vad jag verkligen behöver. Det är 2021 års julklapp! Fast jag skulle bli rätt glad över en nobelprisvinnare också.