4 böcker att ge bort i jul

Det senaste året har det utkommit många bra böcker med hållbarhet i fokus. Kokböcker, faktaböcker och även romaner. Här tipsar Johanna Stål om några av sina favoriter.
Dela artikeln

1. Naturen vi ärvde av Henrik Ekman

Henrik Ekman har följt miljöområdet i ett halvt sekel. I boken Naturen vi ärvde berättar han om miljöfrågans historia under dessa år, om hur miljögifter kommit och försvunnit, hur arter hotats och kommit tillbaka, men också de som aldrig kom tillbaka och när klimatet blev den stora ödesfrågan. Boken är uppbyggt kring olika decennier, med start i 1960-talet då boken Tyst vår av Rachel Carson kom, via 70-talets försurning och kärnkraftsdiskussioner, 80-talets skogsdöd, säldöd och ozonhål, 90-talets Rio 92-möte, klimatfrågans uppkomst och kretsloppstänk, 00-talets extremväder, globaliseringsfrågor och fiaskot på Köpenhamnsmötet till 1910-talets massutdöende, plast, smältande isar och bränder.
Det här är en bok för den som behöver lära sig av historien för att kunna vara med och driva klimatfrågorna framöver. Kanske en ung aktivist, eller den äldre aktivisten som vill förstå sin historia?

2. Plocka tång & strandväxter av Linnéa Sjögren och Karolina Martinsson.

Karolina och Linnéa är tångdykerskor. De är experter på tång, vart man hittar den bästa tången och hur den tillagas. I deras bok kan man lära sig mer om det gröna skafferiet, om hur man plockar, rensar, torkar och tillagar tång samt vilka effekter de har på hälsan. För likt svampplockning är det inte bara att ge sig ut i skogen och plocka det man tycker ser bra ut, utan du behöver känna till vilka sorter du kan äta, när du plockar olika sorter och vart du hittar den bästa tången - som inte är full av gifter.

Tång kan användas som gödsel, isolering, i medicin, till solceller, biogas gelatin och mycket mer. Dessutom är tång bra för klimatet då det tar upp koldioxid ur vattnet och skapar syre. Därför kan odling av tång till föda vara bra, då det samtligt innebär en klimatnytta.

3. Kornas planet av Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

Ann-Helen Meyer von Bremen är en av Sveriges vassaste journalister och Gunnar Rungren är författare, konsult, föreläsare och samhällsdebattör inom miljö och jordbruksfrågor. De är samtidigt lantbrukare med fokus på grönsaksodling och kor. I deras bok Kornas planet beskriver de samspelet mellan ko, gräs och människa och om kornas betydelse för vår planet, om de får en annan roll än som mjölk- och köttproducerande maskiner i storskaligt jordbruk. Boken är något av en kärleksförklaring till de kor som oftast hamnar i skottgluggen när vi pratar klimatpåverkan. Passar den som vill se en nyanserad bild på köttets roll i samtiden och framtiden.

4. Green India av Amanpreet Singh Sangha och Mattias Kristiansson.

Amanpreet driver konton @indianenough och lagar vegetarisk indisk mat. TIllsammans med sin partner Mattias Kristiansson, redaktör för tidningen Vego och författare till flertalet kokböcker, har han gjort en kokbok med just vegetarisk indisk mat i fokus. Något som är tacksamt, eftersom det indiska köket till stor del är vegetariskt. Och det här är verkligen något för en som älskar indisk mat. Här finns linsgrytor (dal), pannkakor (dosa) flera rätter med god paneer (indisk ost) och drycker såsom lassi. Helt enkelt en självklar kokbok i bokhyllan.