Så bokar du tågresan till skidorterna

Att åka till skidorter, oavsett om det är till fjällen eller alperna, innebär ofta en lång och tröttsam resa. Men om du lämnar bilen hemma, skippar flyget och istället tar nattåget till skidsemestern - kan du vakna upp utvilad på destinationen.
Dela artikeln

Det finns flera europeiska vinterdestinationer dit du kan ta dig smidigt med nattåg. För samtliga nattåg nedan gäller att avgång sker på kvällstid och ankomst på morgonen eller förmiddagen. För alla nattåg till Alperna är det påstigning i Hamburg, dit det går direkttåg från Köpenhamn. Just nu händer det mycket inom aktörer som vill erbjuda bokning av tågresor. Trainplanet har nyligen lanserat sin tjänst, och SJ ska återuppta försäljningen av en del resor till europeiska destinationer med start i vår. Men i skrivande stund är nedanstående de bästa alternativen för att få de bästa priserna och vara på den säkra sidan när det gäller reserättigheter (se längst ner på denna sida). Tänk på att ha lite extra marginaler för eventuella förseningar. Det tar ungefär ett dygn att ta sig med tåg till Alperna, men då kan man också sova en stor del av tiden.

Sverige

Åre/Duved/Storlien
Dag- och nattåg (SJ, Tågkompaniet, Snälltåget) från t.ex. Stockholm och Göteborg. sj.se snalltaget.se

Vemdalen, (Ramundberget, Tänndalen inkl. busstransfer)
Vissa avgångar nattåg från Stockholm och Skåne (Snälltåget) snalltaget.se

Hemavan Tärnaby Kittelfjäll, Borgafjäll (inkl. busstransfer)
Vissa avgångar nattåg från Stockholm och Skåne (Snälltåget) snalltaget.se

Riksgränsen/Abisko
Nattåg (Vy) från Stockholm (och Göteborgs med byte) vy.no.

Norge

Oslo (bytespunkt)
Dagtåg till Oslo från Göteborg (Vy) och från Stockholm (SJ). Buss till Oslo kan vara ett alternativ om anslutningen inte passar så bra. nettbuss.se, vy.no, sj.se

Voss, Geilo, Oppdal
Dag- och nattåg från Oslo (Vy). vy.no (Från sommaren 2020 kommer även SJ börja trafikera i Norge)

Bjorli, Lillehammer, Hafjell
Dagtåg från Oslo (Vy). vy.no (Från sommaren 2020 kommer även SJ börja trafikera i Norge)

Narvik
Nattåg (Vy från Stockholm (och Göteborg med byte) vy.no

Alperna

Köpenhamn (bytespunkt)
Dagtåg (SJ, Öresundstågen). Ett alternativ för resenärer norrifrån är att börja med nattåg från Stockholm till Malmö (SJ) för att få en tidig och utvilad start vidare ut i Europa. sj.se

Hamburg (bytespunkt)
Dagtåg från Köpenhamn. bahn.com

Schweiziska alporter
Ta nattåget Nightjet (ÖBB) från Hamburg till Zürich. Härifrån du når flera populära schweiziska alporter, såsom Engelberg. För den som vill åka runt till flera orter finns även möjligheten att köpa till ett s.k. Swiss Travel pass som ger fria resor under ett antal dagar i Schweiz. oebb.at/en

Österrikiska alporter
Det finns två möjliga nattåg, Nightjet (ÖBB), för att ta sig mot Österrike, det ena går från Hamburg till Wien. Där går det att hoppa av tidigare och byta till tåg mot flera orter i mitten av landet som t.ex. Bad Gastein eller de som ligger österut.

Det andra Nightjet (ÖBB) går från Hamburg till Innsbruck, där det också går att byta eller hoppa av på vägen för resa till orter i västra delen av landet såsom Kitzbühel. oebb.at/en

Franska alporter
Det är betydligt svårare att ta sig till franska alporter med tåg eftersom få har egen tågstation och/eller är dåligt anslutna till nattågslinjerna från Hamburg som fungerar bäst för svenska resenärer. Ett alternativ är att åka buss med till exempel den icke vinstdrivande organisationen UCPA som nyligen investerat i nya bekväma och bränslesnålare långfärdsbussar. ucpa.se

Interrail eller inte?

Eftersom priserna förändras hela tiden är det svårt att svara på om det blir billigare med Interrail-kort eller om man biljetterna direkt på tågföretagens hemsidor. Med ett Interrail-kort kan man åka fritt inom Europa under 5 åkdagar inom 15 dagar, kostar i skrivande stund 3 203 kr för vuxen i andra klass. Snabb- och nattågen kräver att man betalar ytterligare för platsreservationer och/eller sovkupé-alternativ, även för barn (från 2 år). Varje vuxen som köper ett Interrail-kort har även möjlighet att få gratis Interrail-kort till två barn (max 11 år gamla). Om man köper Interrail-kort så bokar man enbart platsbiljetter på de tåg där detta krävs. Interail.se

Planera din resa

Appen Railplanner är en utmärkt app för att planera sin tågresa i Europa. Det går däremot inte att köpa biljetter där. Kombinera gärna med snow-forecast.com för ökade chanser att hitta puder.

Din rätt vid tågförseningar

Enligt en överenskommelse från 2017 mellan 14 europeiska tågföretag har du rätt att kostnadsfritt få resa med nästföljande tåg, om du missar anknytningen på grund av försening. Detta gäller vid internationella resor och oavsett om det är olika tågföretag som trafikerar linjerna. Du har dock enbart rätt att få en gratis ersättningsresa med samma typ av tåg som du skulle ha rest med. Om sista avgången för dagen har gått ska du bli erbjuden övernattning alternativt taxi- eller bussresa. Det är enbart tågsträckan direkt efter en försening som omfattas. Vid force majeure såsom naturkatastrofer eller storstrejker gäller inte reglerna. Överenskommelsen (Agreement for Journey Continuation (AJC)) gäller följande bolag: SNCF, DB, ÖBB, Trenitalia, Renfe, SBB, BLS, CD, SNCB NS, CFL, DSB, SZ, och ZSSK.

Konsultera gärna ditt försäkringsbolag eller bank för att se vad hem- eller reseförsäkringen som ingår i många betalkort täcker.

Tågresenärer har även lagstadgade rättigheter till förseningsersättning med mera. Under 2018 och 2019 debatteras det inom EU:s institutioner om dessa ska utökas. Uppdaterad information om tågresenärers rättigheter finns att hitta på ec.europa.eu/passenger-rights eller genom att ringa telefonnummer 00 80067891011 (Europe Direct).