10 tips för en enklare jul

Jag älskar jul och jag har aktivt valt att göra det till en högtid där jag vägrar stressa. Jag har valt ut några saker som är viktiga för mig och dessa gör jag. Resten struntar jag i.
Dela artikeln

  1. Välj ut några saker som betyder mycket för dig och lägg fokus på dem. Julgran? Julkort? Eget julgodis? Bara hemlagat till jul? Men välj inte allt, framförallt inte om du är själv med att fixa allt. Det går också att alternera – en jul stoppar ni ljus, en annan bakar ni massa kola. En jul satsar ni på fin julgran, nästa skippar ni det och firar julen hos någon som har en...
  2. Boka en färdig julkasse. Då slipper ni matinköp i hysteriskt fulla mataffärer.
  3. Välj några få personer som du byter julklappar med, exempelvis barnen och din bästa kompis. Resten meddelar du att du av olika skäl inte önskar byta julklappar med. Men meddela detta i tid, gärna redan i oktober så den andre personen inte redan hunnit köpa något. Idag blir de flesta mest lättade över att slippa byta.
  4. De få julklappar du istället köper kan du lägga ner lite extra tid på. Varför inte boka in en kul upplevelse ihop med den du köper åt?
  5. Se till att fira julafton med andra du gillar att umgås med. Det behöver inte vara familjen, det kan lika gärna vara kompisar. Arrangera knytis och laga varsinna rätter så blir det inte så avancerat. Har du ingen att fira med så finns Stadsmissionernas julbord eller vissa kyrkor som erbjuder sällskap och gemenskap. Funkar även om du inte är religiös eller om du helt enkelt inte vill sitta hemma.
  6. Gör absolut inte en lista med allt du ska hinna med att göra på julledigheten. Skriv istället ner en sak – som är viktigare än allt annat. Det kan vara: “vila”, eller “gå promenader” eller “ umgås”. Har du bara en sak att fokusera på så kommer du med större sannorlekhet lyckas.
  7. Har du stökigt hemma – res bort. Tänk bort stöket i några dagar och vila, så kan du ta någon dag till städet efter juldagarna. Vem vill ägna en hel julhelg åt att plocka?
  8. Fokusera lite extra på den person i din närhet som mest behöver det. Det går inte alltid att räcka till alla som behöver det. Men att finnas där för en person som har det tufft är ett tillräckligt stort bidrag.
  9. Lägg inte upp bilder på julbak, julpynt eller mat på sociala medier, som bidrar till jämförelsehetsen. Undvik att titta på sociala medier. Återkom efter nyårshelgen och du har sparat mycket stress och jämförelsebehov.​ Försök att ha en god jul och ett gott nytt år.