Månadens trendspaning: Cirkulära soffor och 3D-printade skor

Vi har pratat om cirkulär ekonomi i många år, men det har varit svårt att ställa om. I denna månads trendspaning har jag med två initiativ som ger hopp om att det kanske inte alls är omöjligt att skapa cirkulära system.
Dela artikeln

Först ut är världens första skor av gamla kläder som sett dagens ljus på Wargön Innovation i Trollhättan.

– Efterfrågan på mer hållbara produkter är jättestor. Det är ingen fråga om att människor kommer att vilja köpa sådana här skor om vi sätter dem på marknaden, säger designern Chris Margretts från företaget The Sole Theory, som står bakom skon, i ett pressmeddelande.

Vi bränner stora mängder textilier i Sverige och importerar samtidigt cirka 40 miljoner skor om året. Om vi istället använder det textila materialet för att 3D-printa nya produkter, som i det här fallet en sko, så kan miljöbelastningen minska med 95 procent, enligt projektets beräkningar.

Filamentet som skorna printas av, består av rivna textilfibrer från Wargön Innovations test- och demoanläggning som gått via Stockholms universitets återvinningsprocess för bearbetning och vidare till företaget Add North som i sin tur tillsatt polyester. Sist i produktionskedjan finns företaget ZYYX Labs som utvecklar 3D-printingsmaskiner.

Projektteamet, som ser sitt projekt som game changer, menar att denna teknik kan användas av många andra för att 3D-printa andra typer av konsumentprodukter och komponenter i tillverkningsindustrin.

– Den traditionella produktionen kommer att bestå, men det kommer att bli ett alternativ med 3D-printing-affärer och drop-off-ställen för materialåtervinning. Du kommer att kunna ta förra säsongens mode till ett ställe och återvinna materialet till dagens outfit på ett annat, säger Chris Margretts. Dessutom kan antalet komponenter i ett par skor minska från mellan 20-30 idag till kanske 2-3, vilket skulle underlätta återvinning enormt, fortsätter han.

Cirkulärfabriken - En ny sorts soffabrik

Ett stenkast därifrån, i Stenungsund, sitter Daniel Adolfson med liknande tankar. Han vill skapa nya soffor av gamla, uttjänta soffor via sitt företag Cirkulärfabriken. Utöver att göra nya soffor av gamla ska företaget jobba med att renovera, laga och lagerhålla gamla soffor. De fokuserar framförallt på soffor ”som ingen annan vill ha” som är smutsiga, har ett trasigt ben eller är nedsuttna men funktionella.

– Just när det gäller begagnade soffor så är man ju oftast lite försiktig eftersom man inte tycker att det känns hygieniskt med textilier och så. Vi vill titta på hur vi kan få känslan av att det är nyskick på soffan. Utöver befintliga sätt att rengöra så vill vi testa nya tekniker. Vi tittar på allt ifrån att man kan frysa ner den för att eventuellt döda partiklar som kan finnas, till ozonrengöring. Enkla sätt men som ändå gör det fräschare, säger Daniel Adolfsson till ST-tidningen.

Om det inte går att rädda en soffa kanske man kan ta delar från den, ungefär som man gör med gamla bilar. Att slänga fina delar som går att ha en viktig funktion i en annan möbel är vansinnigt egentligen. Dessa företag och forskningsprojekt, ihop med många andra aktörer ger hopp om att vi kan hitta lösningar på dagens stora miljöproblem.