10 likheter mellan en miljonär och en miljövän

Den största likheten mellan många miljonärer och någon som lever miljövänligt är att de har förstått att det inte bara är inkomsterna som spelar roll utan även utgifterna. Men det handlar också om att ha en filosofi där idéer, nöjdhet och givmildhet är vägen till lycka snarare än konsumtion.
Dela artikeln

Många gånger är miljonärer, precis som miljövänner sparsamma, bor enkelt, sparar på resurser och köper begagnat. Det är inte samma personer som vi ser i sociala medier som flyger privatjets och dricker champagne.

Här har vi samlat några tips för hur du kan både bli mer hållbar och samtidigt spara pengar. Vi börjar med det enkla och slutar i det lite mer avancerade:

1. Handla så gott som allt begagnat. Idag finns det allt från billig loppis till lyxig redesign, märkesloppis och aktörer som "rekonditionerar" elektronik till nästintill nyskick. Varför ska man då köpa nytt?

2. Se över hur mycket pengar du bränner på olika löpande utgifter. Täta huset, sänk temperaturen hemma någon grad, ställ bilen och börjar cykla oftare, gör dig av med en bil till förmån för en elcykel/lastcykel, byt till led-lampor, och släng mindre mat.

3. Gör färre men längre resor. När du väl bekostat en tågresa eller liknande en bra bit bort, stanna kvar längre. Du behöver inte fara runt varje ledighet utan hemestra på de korta loven och njut mer när du väl reser. Slow travel helt enkelt, som dessutom ofta är billigare. Är du borta länge kan du också få billigare pris per dag om du hyr hus eller liknande. Hyr ut ditt eget boende under tiden, om du kan, exempelvis via Airbnb.

4. Laga och reparera. Ibland är det billigare att köpa nytt än att laga, men det beror också på om du har köpt kvalitet. En "miljönär" lagar mycket på egen hand och satsar på bra kvalitet som håller länge. Tid är pengar, och att behöva köpa nytt stup i kvarten är varken bra för plånboken eller miljön.

5. Minska inköpen av halvfabrikat, läskedrycker, godis, sötsaker, snacks och ersätt med varor som inte behöver innehållsförteckning. Det mår även hälsan bra av. Då finns det också pengar över att välja ekologiskt och miljömärkt.

6. Dela med dig. Hyr ut din bil via en bildelningstjänst, hyr ut ett rum, eller en större del i din bostad eller lista några av dina prylar på en sida där de går att lånas av grannar, såsom Swinga eller Hygglo. Om du kan - hyr ut ditt boende om du är bortrest några veckor eller mer, eller ditt kontor via sidor som Vakansa. Eller så bor du smått, äger lite och hyr själv saker du behöver vid behov.

7. Nyttja bibliotek. Du behöver inte köpa böcker. Alla böcker du kan tänka dig finns på biblioteket, helt gratis. Det är helt fantastiskt! Det har miljonärerna insett. Dessutom har många bibliotek även andra saker såsom spel, filmer och i vissa fall verktyg, att låna. Och för den som gjort sig av med sitt kontor under pandemin, kan faktiskt ett bibliotek funka fint som en arbetsplats - helt gratis.

8. Inspireras av de antika grekernas filosofi stoicism från 300 fKr. En stoiker är någon som lever sparsamt, i enlighet med naturen och är nöjd med tillvaron såsom den är. En stoiker lever ganska enkelt och minimalistiskt, men utöver att leva med acceptans för vad som är, så uppmanar stoikerna också till engagemang och plikt mot medmänniskorna. Att skänka pengar eller engagera sig i civilsamhället är en viktig komponent. Att sträva mot nöjdhet i livet är att gå emot marknadsföringsmetoder och konsumtionslockelser. Du behöver inte leva spartanskt, men du kan vara mer nöjd med det du har och inte ständigt stäva efter mer. Läs bland annat Hindret är vägen av Ryan Holiday för inspiration.

9. Många rika och framgångsrika människor spenderar inte tid med att diskutera händelser och andra människor, utan snarare idéer. Det kan vara företagsidéer, men även idéer om världen, naturen, livet och annat filosofiskt. Genom att diskutera idéer snarare än senaste resan, shoppingen, renoveringen, bantningskuren och liknande så flyttas ditt fokus från konsumtion och in i idévärlden - som är både rikare och betydligt billigare att befinna sig i (om du inte investerar i någon ny affärsidé såklart).

10. Upptäck glädjen i att ge. Att ge av sig själv, sin kunskap, sin tid eller pengar, är en viktig del i "att känna sig rik". Det handlar inte om hur mycket du har, men ju mer du ger desto rikare känner du dig.

Har du fler tips? Hör gärna av dig till oss och berätta. johanna@caminomagasin.se