Kriget i Ukraina - vad kan vi göra nu?

Kriget i Ukraina väcker oro och frågor om vad vi kan göra för att hjälpa. Här har vi samlat några av de sätt du kan hjälpa.
Dela artikeln

DEBATT. Vad kan vi göra? Det är en av de vanligaste frågorna vi ställer oss just nu efter att se nyheterna om angreppet mot Ukraina beordrat av ryska presidenten Putin. Givetvis är ett av de enklaste och snabbaste sätten att bistå med hjälp just nu att skänka pengar till någon av de organisationer på plats i Ukraina för att hjälpa skadade, hungriga, bostadslösa, eller sjuka. Några av dem är UNICEF, Röda korset, Rädda Barnen och UNHCR.

Ett annat sätt att stötta är att följa och stötta de ryska aktivister och medborgare som demonstrerar eller markerar mot kriget. Två av dessa är Fridays for future aktivisterna Makichyan Arshak och Apolinaria Oleinikova, som på sin bröllopsdag (torsdagen samma dag som kriget bröt ut) markerade med att skriva "Fuck the war", på Arshaks skjorta, och i stället för inlägg om deras ljuvliga bröllop berättade om sin aktivism och sin framtid i fängelset om Putin får makten. Paret har redan suttit häktade och fängslade flera gånger för sitt engagemang i Fridays for Future. I Ryssland har det demonstrerats kraftigt mot kriget och att visa sitt stöd för dessa aktivister är viktigt.

En annan aktivist att stötta och följa, är den ukrainska miljökämpen som kallar sig för Artprydkhoko, grundare av rörelsen Ren Uda, en organisation som städar skräpiga floder i Ukraina. Han använder nu sitt konto för att hjälpa ukrainare på flykt och har startat en grupp som delar ut mat och förnödenheter till lokalbefolkningen på plats.

Att delta i någon av de demonstrationer som arrangeras runt om i världen just nu med stöd för Ukraina, är också ett sätt att visa sitt motstånd mot kriget, inte minst för de människor i Ukraina som lider just nu.

Även om krigets orsaker inte huvudsakligen handlar om resurser så är det en viktig pusselbit. Vi är redan mitt uppe i en utveckling där priset för el, drivmedel, el och livsmedel håller på att öka. Detta har många anledningar, men den ryska invasionen kommer också troligtvis leda till ännu större prisökningar för svenska hushåll. Bland annat är Ukraina en stor exportör av spannmål och viktiga metaller och Ryssland är en stor exportör av mineraler, gas och kärnbränsle. Vi har också cirka 500 företag som är verksamma i Ryssland, som givetvis kommer påverkas. Att minska det Europeiska beroendet av rysk gas och olja är viktigt och har dessutom en miljövinst.

Många saker som är bra för klimat och miljö är samma saker som vi behöver göra för att minska vårt beroende av Ryssland och andra diktaturer. Det handlar om att ställa om vårt användande av drivmedel till el, att källorna för el och uppvärmning av våra hus är förnybara källor såsom solceller, bergvärme och vindkraft. Ett annat område vi behöver bygga upp är resiliens inom landet vad gäller matsäkerhet – det vill säga att vi har större inhemsk produktion av mat. Vi såg redan under pandemin hur sårbara vi var när gränser stängdes. Vi behöver stötta svenska odlare, bönder och livsmedelsproducenter ännu mer. Att öka återvinningen av metaller som behövs för att tillverka olika tekniska prylar såsom exempelvis mobiltelefoner, datorer och elbilar är ytterligare ett område att jobba på.

Just nu är kriget en bister verklighet, och vi behöver hjälpa så gott vi kan. Men vi behöver också hålla blicken på långsiktigt robusta system, som skapar en stabilare värld och minskar vårt beroende av diktaturer.