Snörp ihop ett hål - förläng klädernas liv

Boken Klä Barnen utgör 188 sidor sprängfyllda med smarta lagningstips, materialskola och remake-ideér med fokus på att klä våra barn på ett hållbart sätt. Här tipsar vi om ett vanligt lagningsproblem: att snörpa ihop ett hål.
Dela artikeln

Du behöver

Sytråd & synål

Gör så här

Trä en nål med enkel eller dubbel tråd. Börja från baksidan. Stick upp nålen cirka 3–5 millimeter utanför hålet och lämna cirka 15 centimeter av sytråden så att du kan använda den till att knyta på slutet. Sy sedan förstygn i en cirkel runt hålet. Dra ihop tråden och knyt ihop.

Om Klä barnen

2017 blev författarna och hållbarhetsprofilerna Jennie Dahlén och Johanna Leymann föräldrar för första gången, och ganska snabbt började de förstå att de stod inför andra hållbarhetsutmaningar när det kommer till barnkläder än de var vana vid.

– Innan vi blev föräldrar hade vi, såklart, inte tänkt så mycket på det här med barnkläder. Men nu blev det tydligt att vad som är hållbart för barn är en helt annan femma än vad som är hållbart för vuxna. Om vuxna bör tänka att ett nyköpt plagg ska användas i tio år måste vi när det gäller barnkläder snarare ha målbilden att varje plagg ska bäras av tio barn. Det vill säga, ökat delande är detsamma som en hållbar garderob för barn.

Enligt Konsumentverkets beräkningar kostar det flera tusen kronor per år och barn att köpa kläder och skor till nypris. En summa som kan mer än halveras om vi väljer att köpa second hand-kläder eller i vissa fall strykas helt om vi har möjlighet att ärva från andra eller laga det vi redan har.

Bakom Klä barnen står Jennie Dahlén och Johanna Leymann (tidigare Jennie Johansson och Johanna Nilsson) som 2016 släppte den uppmärksammade boken Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode tillsammans.

I Klä barnen lär Jennie och Johanna ut alla sina bästa knep. Här finns tips och guider för snygg japansk lapp-teknik, hur du lagar en trasig dragkedja på några sekunder, hur man färgar fläckliga kläder med växter, hur du syr om ett trasigt vuxenplagg till ett barnplagg och hur man lagar revor med fallskärmssöm. Utöver alla handfasta råd guidar Jennie och Johanna sina läsare genom djungeln av köp och sälj-grupper på Facebook, vilka material som lämpar sig bäst till vilka plagg och hur man står emot nyköpsnormen.

Författarna Johanna Leymann och Jennie Dahlén