Så bidrar du till mer biologisk mångfald

Nu är det högsäsong för att ge pollinatörer goda förutsättningar inför sommaren. Vi listar några saker du kan börja med redan idag för att hjälpa den biologiska mångfalden på traven, oavsett om du är privatperson eller i ditt arbete.
Dela artikeln

Idag startar Biologiska mångfalds-veckan och Pollinerings-veckan, som syftar till att uppmärksamma den biologiska mångfalden. Artutrotningen och den minskande biologiska mångfaden är en minst lika viktig fråga som klimatet. Faktum är att utarmningen av arter och biologisk mångfald, en av våra planetära gränser, för länge sedan passerat gränsen för en hållbar nivå och vi är mitt uppe i ett massutdöende av arter.

Att göra sin trädgård till ett paradis för pollinatörer och andra insekter är inte svårt. Förutom att det är ett roligt och positivt inriktat arbete, så är det också perfekt för någon som är trött eller lat. Att klippa gräsmattan lite mer sällan är en sak som är bra för biologisk mångfald, att låta maskrosorna sprida sig och se dem som mat åt insekter istället för ogräs följer givetvis på detta. Att inte bära undan stammen från det där murkna äppelträdet ni fällde, utan att låta det ligga kvar som hem för allehanda roliga kryp. Att inte kratta undan löven utan låta dem bli gödning till gräsmattan och så vidare.

Även om du jobbar på ett företag som har en plätt mark utanför fabriken eller kontoret, på taket eller på en balkong, så går det också att göra stor skillnad. Engagera medarbetarna och arrangera en biologisk mångfaldsdag med aktiviteter för att skapa en rikare trädågårdsyta på er mark. Ofta är det extra viktigt i industriområden eller i stadskärnor, där det saknas gröna, blommande ytor. Har ni ingen egen mark kan man ofta kontakta kommunen för att se om man kan få adoptera en väggren eller liknande för att sköta om. Hos Rikare trädgård finns massa tips, men här är några saker att börja med:

  • Ställ ut ett litet grunt vattenbad för insekter att dricka från och fyll på dagligen när det är soligt och torrt.
  • Plantera några bär och blommor (lavendel, vårkrokus, scilla, smultron, mynta, ljung) som pollinatörer gillar.
  • Klipp gräsmattan mer sällan, förvandla eventuellt en bit av gräsmattan till äng.
  • Sätt upp ett bihotell eller anlägg en hög med sand för bin att bo i.
  • Arrangera en tipspromenad för att lära mer, en färdig finns att hitta på Biologiska mångfaldens dags hemsida.