Så kan du semestra med tåg och cykel i sommar

Slipp flygplatskaos, passtress och klimatångest. Att resa med tåg blir allt mer populärt och även att semestra på cykelryggen. Camino har pratat med en av eldsjälarna bakom initiativet Tågcykeltouring, som vill få svenskarna att upptäcka nya semesterpärlor på cykelryggen.
Dela artikeln

Kökaos på flygplatserna, svårt att få passtider, klimatförändringar, en pandemi som fortfarande inte helt släppt och en orolig omvärld med krig i vårt närområde. Hemester tycks fortfarande vara ett lockande alternativ för många av oss och tåg är ett bra sätt att lätt ta sig ut i Sverige och dess närliggande länder.

Men vad gör man när inte tågen går hela vägen? Jo, kanske kan man ta med sig cykeln på tåget. Det nya initiativet Tågcykeltouring vill inspirera och öka antalet resor med tåg och cykel ihop. Fredrik Warberg och Jörgen Larson ligger bakom konceptet och även sidan Klimatsmartsemester.se, där du kan mäta utsläpp från olika typer av resor och hitta alternativ till klimatsmartare varianter. Camino har intervjuat en av eldjälarna, Fredrik Warberg.

Hur väcktes idén till Tågcykeltouring?

– Vi båda älskar att resa, men är engagerade i och har jobbat klimat- och miljöfrågor i många år och med den bakgrunden blir flygresor inte aktuellt. Dessutom gillar vi att cykla, så kombinationen känns naturlig. Konceptet är inget nytt egentligen - många har tågcyklat genom åren - men när vi snackade om det gick vi loss på massa häftiga turer vi själva vill göra. Så till den grad att vi också bestämde oss för att försöka inspirera andra, framför allt andra som liksom vi är lite bekväma av sig och som kan tänka sig att prova en semesterform som innebär tågresa med elcykel och boende på mysiga pensionat eller Bed & Breakfasts. Förhoppningsvis finns de som ser tågcykling som ett alternativ till att flyga till någon populär destination på semestern.

– Att ha med cykel på tågsemestern är ett otroligt flexibelt sätt att resa som ger möjligheter att utforska omgivningarna på destinationerna man stannar till på. Med elcykel får man också god räckvidd på sina utflykter utan att behöva vara vältränad. Men det är toppen också med att ha en vanlig cykel och bo i tält.

Vad är planerna framöver?

– Vi vill själva prova så många turer vi kan och, tillsammans med andra som tågcyklat, bygga upp en mängd spännande tips till turer, mysiga boenden med mera. Och så vill vi sprida denna typ av semester så mycket som möjligt via hemsidan tågcykel.se och Facebookgruppen Tågcykel-gruppen.

Vad är era bästa tips för att göra en kombinerad tåg och cykelresa i sommar?

– Man behöver tänka olika mycket beroende på vilken typ av cykel man har med sig. Tyvärr finns en hel del tågbolag där man inte få ta med vanliga cyklar, men vikbara cyklar funkar överallt och med dem behöver man inte tänka på mer än att bestämma sig för vart men vill åka, köpa tågbiljett och dra iväg. På hemsidan har vi en lista över vilka europeiska tågbolag som tillåter vanliga cyklar. Där finns också en rad andra tips om cykeltyper, packning, kartor och hur man hittar boenden.

Vad är tipsen för en bra rutt?

– En tur som ger obeskrivliga naturscenerier är att cykla runt Senja som är en ö strax norr om Lofoten. Resan går med nattåg till Narvik och buss till Bardufoss, men det krävs att man har en vikbar cykel eller hyr i Narvik.

I Sverige finns mängder av fina turer man kan göra med vanlig cykel på några dagar. Till exempel att cykla 25 mil långa Banvallsleden mellan Halmstad och Karlshamn. Turen går till 70 procent på nedlagd banvall och är därmed mycket lättcyklad. Eller så tar man tåget till Falköping och cyklar de 20 milen på Ätradalsleden till Falkenberg. Om man får mersmak där kan man fortsätta på Kattegattsleden norrut till Göteborg eller söderut till Helsingborg. Att cykla på polska eller tyska Östersjökusten kan också varmt rekommenderas.

– En av de många fördelarna med tågcykling är att man bara behöver en

tågstation för att starta eller avsluta sin tur. Om vädret blir kass eller orken tryter är det bara att hoppa på ett tåg istället för att cykla en sträcka.