Sommarens hetaste miljöböcker

Missar du Almedalen? Häng ändå med i de senaste debatterna på hållbarhetsfronten genom några nya böcker. Här listar vi några av de hetaste att läsa under sommaren, som tar upp allt ifrån havs- och skogsfrågor till hetta.
Dela artikeln

Klimatförändringarna blir allt mer märkbara; inom politiken, i fråga om sinande resurser och hos människorna runt om i världen som märker av varmare temeperaturer, nya sjukdommar, parasiter och ett förändrat landskap. Sommarens hetaste böcker lyfter dessa frågor och ger nya insikter om just hur akut det är att vi agerar på allt fler områden.

Oceankänslan av Isabella Lövin

Oceankänslan är Isabella Lövins skildring av tiden i politiken och de utmaningar vi står inför. Hon beskriver om det politiska spelet och varför det fortfarande är så svårt att enas om det mest grundläggande: överlevnaden för livet på planeten.

Lövin har en god inbick i världspolitiken och hon berättar om politiska vardagen – i Stockholm, Bryssel, Rio de Janeiro, New York, Mogadishu och Kiribati. Konflikterna, förhandlingarna och mötena med politiker från hela världen som delar hennes engagemang beskrivs såväl som de krafter som gör att förändringen går så långsamt. Ocenakänslan är ett måste för den som vill förstå varför det går så långsamt framåt.

Skogslandet, en granskning av Lisa Röstlund

Så här beskriver förlaget Forum boken: "I skogslandet Sverige pågår en strid. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner – snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat- och biologisk mångfaldskris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta och bidra till att lösa den. När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet. Om självmord. Om dödshot mellan grannar. Om etablerade och välrenommerade forskare som mobbas ut. Och om vetenskapsmän som smider planer ihop med industrin. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor."

Det är en högaktuell bok som väckt både debatt, motstånd men också mycket medhåll. Vi ser fram emot att läsa den under sommaren.

Världen som väntar av Peter Alestig

Dagens Nyheters klimatreporter Peter Alestig har varit tjänstledig för att skriva en bok om Sverige i klimatförändringarnas skugga. Han ställer svåra frågor såsom: Hur slår extremvädret mot vår hälsa och ekonomi? Hur ska vi klara energiförsörjningen när fossila bränslen fasas ut och hur försvarar vi demokratin när klimatfrågan ställer människor mot varandra? Boken är en forskningstung genomgång hur klimatet påverkar allt från tunga politiska frågor till nya parasiter och sjukdomar.

Hetta: om människan i en varmare värld av Izabella Rosengren

Vad gör hettan med oss människor och hur mår vi i en allt varmare värld? Enligt Izabella Rosengren gör hettan oss dummare, vålsammare och mer sjuka. Det pratas en del om klimatförändringarna men sällan om vad det gör med oss männniskor. Det är något som uppmärksammas i denna spännande bok av vetenskapsjournalisten Rosengren, som pratat med allt från forskare till svettandes löpare som springer ökenmarathon. Perfekt för heta dagar i skuggan.