Toppmöte, klimatkris och remake på Way out west

Då var det dags för Way out West igen. I år med inslag av klimatmöte för evenemangsbranschen, remaken, redesign och popup-butik, trädförsäljning och klimatsamtal med Spotify. Camino kommer vara på plats och bevaka både festivalen och klimatmötet.
Dela artikeln

Idag startar stadsfestivalen Way out West i Göteborg, efter två års uppehåll. Camino har bevakat festivalen under många år och gör så även i år. Utöver att vara den storfestival med ambitiösaste miljöambitionerna i Sverige så testar de dessutom ständigt nya grepp på hållbarhetsfronten. De var tidiga med att göra festivalen helt köttfri (2012), sedan även mjölkfri, de har varvat musik med samtal på hållbarhetsteman och testat olika grepp kring återvinning och påverkan av festivalbesökarna.

I år, efter ett långt uppehåll under pandemin, kommer festivalen ha en ny arena som heter Greeentopia - den är till för inbjudna gäster enbart, och har ett gediget tvådagarsprogram om hållbara arrangemang. Men Greentopia kommer även att ha ett område ute på festivalen som heter Meetingpoint. Där får besökarna möjlighet att bland annat delta i textilworkshops och prova utvald second hand tillsammans med F/ACT Movement – Science Park Borås och Göteborgsregionens initiativ för att främja en mer hållbar produktion och konsumtion av mode och textil. På Meetingpoint finns en pop up-butik med kläder, det hålls workshops i repair, remake och upcykling, samt filmvisning och föreläsningar av bland annat modedoktoranden Anna Lidström, som vi tidigare skrivit om. Hela programmet finns här.

Begagnade arbetskläder

De volontärer som jobbar på Greentopias områden under festivalen kommer att bära arbetskläder tillverkade av modedesignern Stina Randestad i samarbete med Science Park Borås. Kläderna, som ursprungligen kommer från textilserviceföretaget Elis, har använts inom äldrevården i Göteborgs Stad och nu omdesignats till nya arbetskläder för att på ett cirkulärt och attraktivt sätt visa på hur man kan minska svinnet inom textilindustrin. Way Out West är första stoppet för kollektionen som ska kunna hyras ut till fler evenemang i framtiden.

Biljett inklusive träd och klimatsamtal

Utöver samarbetet med Greentopia finns det fler nya miljöinitiativ på Way out West. Bland annat att du kan köpa biljett med ett träd inkluderat. Samarbetsföretaget heter Treedom och planterar träd i Afrika, Sydamerika och Italien av lokala jordbrukare.

Även Spotify bidrar till samtalet om klimatet genom samtal baserade på deras audionovel Tjugosjuttiotvå, med spännande besökare, såsom bland annat Maxida Märak.

Sist men inte minst, så erbjuder festivalen ett antal filmer på Hagabion, där frågor som aktivism och engagemang tas upp på olika sätt. Nu ser det inte ut som om det ska regna, men om man tröttnat på att dansa och lyssna på musik, kan det vara ett skönt sätt att koppla av med en film.

Camino kommer vara på plats och bevaka både festivalen och klimatmötet. Håll koll på Instagram och här på webben nästa vecka för mer.

Läs mer: