Destination: Härnösand

Längst höga kusten ligger Härnösand, en liten stad med många hållbarhetsambitioner. Vi besökte staden i samband med en landsbygdskonferens och här är några favoriter du inte får missa vid ett besök.
Dela artikeln

Re:store Höga kusten

Mitt i centrum, i en liten galleria, ligger en stor affärsyta som går under namnet Re:store höga kusten. Här samsas ett antal olika småentreprenörer med återbruk, förpackningsfritt eller handgjort/ ekologiskt med små utställningsytor och en gemensam kassa. Dessutom finns konceptet "hyllis", alltså hyllor där privatpersoner kan sälja sina egna grejer utan att behöva vara på plats.

Här finns fina ekotåvlar och linoljesåpa, såväl som återbruk av metall och vardagskläder. En möbeltapetserare säljer redesignade möbler, en annan växtfärgade tyger och en tredje second hand-jeans för barn som fått förstärkning med nytt slitstarkt tyg vid knäna.

Butiken är väldigt stor, så det känns fortfarande lite tomt, men forhoppningsvis fylls det på med mer verksamheter och besökare framöver.
Adress: Köpmangatan 4

Hernö Gin

Stannar du längre än bara över dagen så är det värt att rea ut till Dala för ett besök hos Hernö Gin. De har bara öppet för bokade besök iform av provsmakningar, så se till att ha kollat det i förväg. På sommaren är även deras bistro öppen.

Hernö Gin är världens mest prisade gin. Det är ett ekologiskt kvalitetsgin som tillverkas i Dala, utanför Härnösand med vatten från egen brunn, svenskt ekologiskt vete och olika ekologiska botaniska tillsatser från olika platser i världen, såsom korander från Italien, peppar från Sri Lanka och vanilj från Madagaskar.

Du köper sedan ginflaskorna på Systembolaget, de finns i butiker hela landet.

Agtira

Jag minns väl när jag hittade Peckas tomater i en affär för många år sedan. Dessa tomater var speciella och mycket goda, odlade egentligen som en restprodukt från den landbaserde fiskodlingen, vars vatten behövde renas. Det var en av de första gånger jag stötte på det som kallas Hydroponisk odling och industriell symbios. Idag har Peckas bytt namn till Agtira och tomater har bytts ut mot gurkor ( och affärsmodellen är idag lite mer fokuserad på att bygga och sälja system), men de odlar fortfarande grönsaker i hypereffektiva växthus som lyser upp staden på natten i Härnösand.

Tyvärr kan du inte gå in i Agtiras växthus och plocka med dig gurkor direkt, men de finns att köpa i affärer lite överallt. Far du förbi Birsta center utanför Sundsvall kan du dessutom se hur gurkorna odlas direkt i Ica-affären.

Green City Ferries

Nu är arbetet igång med att bygga snabbgående elfärjor iform av katamaraner i Härnösand. Det är företaget Green City Ferries som står bakom satsningen på vad de kallar för "världens snabbaste emissionsfria passagerarfärja". 2024 ska de två första katamaranerna vara klara. Men de ska inte gå i Härnösand, utan i Stockholms skärgård.

Höga kusten

Det är givetvis värt att besöka Härnösand bara för att se en del av Höga kusten. Och är du väl på plats så finns det mängder av utflyktsmål att ta sig till. Här satsas det från flera håll på att bli en hållbar turistdestination och klimatneutralt 2030.

På Härnön hittar du Härnö Outdoor Lodge. Här kan du äta god mat med mycket lokalproducerat. Det ligger mitt i fantastisk natur, och har du barn med dig kan de passa på att köra Härnö Trail Kidz, en hinderbara för barn som ligger intill.

En bit ifrån Härnösand hittar du STF Glamping Höga Kusten, där du bor i lite finare tält, grillar din mat över öppen eld och bor ute i naturen.

På Höga kusten finns massor av mer intressant ur hållbarhetssynpunkt. Men dit får vi återvända en annan dag.