Caminos tre boktips inför jul

En bok är en bra och hållbar julklapp. Den skänker kunskap, glädje, verklighetsflykt och nya idéer. Klimatet, biologisk mångfald och omställning i fokus när Johanna Stål tipsar om tre böcker att ge bort i julklapp, eller läsa under julhelgen.
Dela artikeln

Klimatboken av Greta Thunberg

Denna tegelsten är given som julklapp till den som vill eller behöver lära sig mer om klimatet. Den innehåller 100 kapitel med gästskribenter från hela världen som skrier från olika infallsvinklar, allt ifrån ett kapitel om moln av lektorn i klimatvetenskap Paulo Ceppi, till en artikel om praktiska utopier av författaren Margret Atwood. Man kan också lära sig om klimatskadestånd, nerväx, rättvisa, permafrost och temperaturers påverkan på vår hälsa. En bok även för de som redan är ganska insatta i klimatfrågan, helt enkelt.

Undertecknad kommer att starta en digital bokcirkel kring denna bok under våren, vill du vara med så hör av dig till johanna@caminomagasin.se.

Tusen och 1 art av Martin Emtenäs

Naturskyddsföreningens årsbok 2022 är en bok om biologisk mångfald och några av våra mest hotade arter; tumlaren, vitryggig hackspett, stare, igelkott, utter, grönfläckig padda, fjällräv och brunlångöra. Det är en fin bok med berättelser om arter som fortfarande finns bland oss, men vars livsnerv vi människor rycker ifrån dem allt mer. Det är spännande, magnifika och underliga djur med egna karaktärer, som drabbas hårt av miljögifter, spöknät, avskogning, bilar, välansade trädgårdar, för mycket belysning, vattenkraft och utdikade våtmarker. Ett komplext myller av olika problem, som har sin grund i att människan tar upp allt mer av ytan på vår gemensamma planet.

Ställ om av Maria Soxbo

Influencern Maria Sox gick från att blogga om heminredning till att starta Klimatklubben och engagera sig för hållbarhetsfrågor. Men hon har kvar förmågan att inspirera och skriva på ett sätt som fångar och väcker intresse. Boken Ställ om innehåller personliga reflektionsfrågor, hur du kan göra en grön affärsplan för livet, förhåller dig till tid, jobb, gemenskap, konsumtion. Det är en bok som går lite djupare än regelrätta tipsböcker, men är ändå väldigt lättläst och enkel att ta till sig. Rekommenderas för den som har svårt att ställa om ditt liv och behöver lite push på vägen dit.