Kläder av sjögräs, alger och medicinalväxter

Modevärlden har de senaste tio åren genomgått en stor transformation, där nya material tagits fram som ska minska miljö- och klimatpåverkan. Ett företag i framkant gällande innovativa material är Pyratex, som har såväl kläder av sjögräs, träfibrer, alger och medicinalväxter, som mer traditionellt återvunna upcyklade material och ekologisk bomull.
Dela artikeln

Damon Gameau är en känd australiensk miljöprofil och filmare som gjort bland annat dokumentärfilmerna 2040 och That Sugar Film och driver kontot och communityt regenerators på instagram. De har tillsammans med bland annat textilföretaget Pyratex tagit fram, enligt dem, världens första sjögräströja. En tröja som är helt biologiskt nedbrytbar och säljs i en limiterad upplaga på 2000 hoodies. Utöver sjögräs från isländska fjordar innehåller materialet också träfibrer (lyocell). Pyratex har också tagit fram sjögrässtrumpor åt företaget Camper.

Pyratex är ett företag som fokuserar på att göra textilier av "naturliga" material. Nyligen släppte de även en kollektion gjord av ekologisk bomull och alger för Agatha Ruiz de la Prada. En annan tröja som Pyratex lanserat är till 25 procent gjord med medicinalväxter som traditionellt används i mediciner.

Utöver nya spännande material så arbetar Pyratex även med återvunnet, upcyklat material, bland annat med en ny kollektion för Zero + Maria Cornejo.

Allt fler företag jobar med nya spännande, ofta naturliga eller återvunna material inom modeindustrin. Trots att modeindustrin lever på till stor del överkonsumtion, så kan en kombination av miljöbättre och återvunna material, bättre logistikkedjor och arbetsvillkor för de anställda, ihop med mer cirkulära affärsmodeller göra att klädernas miljöpåverkan minskar.