Det vilda är på uppgång i litteraturen

Vår längtan ut i naturen tar sig uttryck i litteraturen. Det senaste årets utgivning innehåller flera romaner som utseplar sig i den vilda och lite råa naturen. Är det vilda det nya gröna?
Dela artikeln

Rådjursmannen

Under 2021 kom Rådjursmannen ut, en skildring av fransmannen Geoffroy Delormes sju år med rådjuren i ett skogsområde i Normandie. Boken skildrar hans resa från hemmet, ut i skogen och hur han tar sig allt närmare samvaron med rådjuren, lär sig deras sätt att leva och äta. Det är en skildring av en något vilsen ung man som hittar mening i det vilda, lite som Marcus Torgebys liv i en kåta i de jämtländska skogarna, som skildras i hans bok Löparens hjärta (plus rådjuren).

Björnjägarens döttrar

Några andra som väljer att flytta ut i naturen, långt från civilisationen är de 7 systrarna i Anneli Jordahls galna berättelse Björnjägarens döttrar. De sju döttrarna har en rå, våldsam och vild uppväxt och när deras föräldrar dör berstämmer de sig att flytta ut långt ut i vildmarken, till en koja deras pappa byggt. Boken är inspirerad av den finska Aleksis Kivis roman Sju bröder från 1870 och är full av ohämmat språk och detaljer, våld och såväl fysisk som psykisk misshandel. En skarp samhällskritik lika mycket som flera tragiska öden.

Den sista migrationen

Lite mer lågmäld och finstämd är Charlotte McConaghys bok Den sista migrationen, en berättelse om Franny Stone, som älskar fåglar och alltid bott vid havet. Men klimatförändringarna får allt fler djur att dö ut, och så även hennes fåglar. Hon bestämmer sig därför för att ta sig till Grönland för att följa den sista migrationen för silvertärnorna, en art som flyger längre än någon annan.

McConaghy är även författare till den hyllade boken När vargarna kom, en bok som i samma anda handlar om de vilda djuren. I den boken handlar det om två systrar som tar sig an att återinföra vargar i de skotska högländerna.

Drömmen om ett träd

Samma tema återfinns i Maja Lundes bok Przewalskis häst, som vi skrivit om tidigare. Den handlar om återinförandet av urhästar i Mongoliet. Maja Lundes nya bok, som också avslutar en slags miljökvartett som började med Binas historia, heter Drömmen om ett träd, och tar upp tråden om frölagret som finns på Svalbard och biologisk mångfald som tema.

Längtan efter naturen är inte ny, det är något vi haft med oss genom historien och vårt biologiska arv. Men med klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och allt fler miljömässiga kriser blir vår längtan efter naturen allt starkare och de arter som fortfarande finns kvar.