Trendspaning: Stenpapper, on demand-mode och veganskt läder

Stenpapper, veganskt läder, on demand-kläder, snabbkomposter och knappar från skräpplockare i Indien. Denna gång är trendspaningen gjord från årets upplaga av Nordic Sustainability Expo på Älvsjömässan i Stockholm.
Dela artikeln

Papper av sten

År 2002, när den ikoniska boken Cradle to Cradle-remaking the way we make things gavs ut, väckte den uppmärksamhet bland annat då den trycktes på stenpapper. Pappret är vattentåligt och boken håller bra, och enligt grundarna är detta papper mer hållbart tillverkat än böcker av papper. Men sedan dess har det inte dykt upp fler böcker av stenpapper vilket får en att tro att det bara var en trend som aldrig slog igenom. Döm av min förvåning när jag stötte på Moyu notebooksNordic Sustainability Expo förra veckan. Det nederländska företaget var i Sverige för att testa marknaden för sina ”suddbara” anteckningsböcker gjorda på stenpapper. Pappret görs av 80 % limestone och 20 % plast och stenen kommer från stenbrott i Taiwan, där de ses som en restprodukt. På plussidan ligger att det inte går åt några träd, att pappret går att sudda ut och återanvända cirka 500 gånger och att den är certifierad enligt Cradle-to-Cradle, att den alltså är helt återvinningsbar. Huruvida hela processen faktiskt är mer miljövänlig än papper är osäkert, även om tillverkarna givetvis hävdar det. Och ännu finns ingen stenpappersfabrik i Europa där det går att återvinna pappret.

Kläder on demand

Företaget Tini kallar sig för ett ”on-demand” klädföretag. Deras mission är att få människor att använda sina plagg mycket längre. På kläderna sitter en QR kod som går att scanna för att registrera antal användningar och pris per användning. Affärsidén består i att de har tio grunddesigns som de erbjuder. Kunden besöker ett lokalt skrädderi ( just nu bara i Sundvall, Hudiksvall och Stockholm) som sedan producerar plagget på beställning. Prislappen är givetvis betydligt högre än för ett plagg från de stora klädkedjorna. Kanske en affärsidé som kan vara svår att sälja in till kunder som är vana att få sina kläder direkt till ett lågt pris, men på sikt ett mer hållbart synsätt med större respekt för arbetsvillkor och miljö.

Övriga intressanta saker som presenterades på Nordic Sustainability Expo var modejätten H&M som presenterade sitt arbete med så kallade waste-pickers, skräpsamlare, i Indien. Deras insamlade plast används för att göra knappar till kläder hos H&M. Förvisso en marginell del av deras verksamhet, men ändå ett intressant projekt. De nämnde också ett samarbete med Vegea – företaget som tillverkar veganskt läder av biobaserade material såsom vindruvsrester från vinproduktion och återvunnen plast. Lädret används till bilar, möbler och modeindustrin.

Även snabb-komposteringsmaskiner för exempelvis restauranger fanns på plats. Med en sådan kan matavfall komposteras till näringsjord för odling på några dygn. Det sparar transporter, minskar risk för lukt och skadedjur och bidrar till ett cirkulärt system.